Projekt

    Visa projekt

    Nya Torget, Norrköping

    Semrén & Månsson blev 2014 inbjudna av Botrygg att medverka i ett parallellt uppdrag för nybyggnation av bostäder på Nya torget i Norrköping. Det vinnande förslaget består av tre uppdelade volymer med djupa, skiktade fasader vilket skapar distans mellan det offentliga torget och det privata livet i lägenheten. Entréplanets genombrutna volym och publika verksamheter genererar i sin tur genomströmning och aktivitet.     Torgets utformning bildas av de siktlinjer och riktningar...

    Visa projekt

    Högskolan Borås

    Uppdraget erhölls genom tävlingsförfarande och 1:a pris 1999. Vi har samverkat under såväl tävlingsskedet som i projekteringsskedet med MA Arkitekter från Borås. Projektets konceptuella idé om att sammanlänka enkla volymer till en komposition visade sig framgångsrik och enkel. Projektet kunde där igenom möjliggöra stora programmatiska förändringar, som att till exempel ta bort en större aula och istället tillföra en större biblioteksbyggnad. Uppdelningen av byggnaden i flera...

    Visa projekt

    Najaden

    På Öster Mälarstrand ritar Semrén & Månsson på uppdrag av APP Properties bostadsrätter i kvarteret Najaden – en del i utvecklingen av en ny stadsdel. Fastigheten ska bebyggas med två bostadshus, sammanbundna med ett garage i källarplan samt med en grönskande gård i markplan. Läget invid Mälaren bidrar med vackra utblickar och en trevlig boendemiljö med kajer och parkstråk. Huskropparna ansluter till ett parkeringshus i nordost medan gården utmynnar i en park i...

    Visa projekt

    Kv Idogheten I+II

    Mitt emot Saluhallen ligger kvarteret Idogheten. Mittenhuset i raden mot Vallgatan byggdes ursprungligen som sockerbruk 1808, men har genomgått ett flertal genomgripande ombyggnader. Arbetet med ombyggnaden av dessa fastigheter har skett i två etapper. Den första etappen är den mindre delen mot Korsgatan, som byggdes om 1992. Projektet omfattade butiker och kontor. Etapp två innebar återuppbyggnad efter en dramatisk brand som närmast totalförstörde hela huset. Vattenbegjutningen i...

    Visa projekt

    Gårda terrass

    Gårda Terrass ligger i ett öppet läge intill Mölndalsån. Områdets karaktär är präglat av Göteborgs industriepok. Under senare decennier har industriverksamheten ersatts av främst kontor men även ett visst inslag av bostäder. Planen från 80-talet angav bostäder närmast Mölndalsån och en kvartersrad med kontor och parkeringsanläggningar som en skärm mot trafikleden. 80-talets bostadssituation med ett överskott av lägenheter och viljan att öka kontorshusbyggandet ändrade...

    Visa projekt

    Spektrum – skola

    Multifunktionsbyggnaden Spektrum i Nya Hovås stod färdig hösten 2015 och inrymmer bland annat friskolan Fenestra med elever i årskurs 4–9. Med Semrén & Månsson som arkitekt präglades processen av ett kreativt samarbete mellan interiör och exteriör, där en hörnsten i den interiöra gestaltningen var att återskapa och implementera exteriörens prismatiska uttryck.  Skolans entré direkt från torget leder in i husets centrala nav, trappan, som utgör uppehålls-, logistik- och...

    Visa projekt

    Blåsenhus

    2009 bjöd Akademiska hus och Uppsala universitet in fyra kontor att delta i ett parallellt uppdrag för en ny kontors- och utbildningsbyggnad i Uppsala. Ett kontor från varje nordiskt land blev inbjudna. Semrén & Månsson fick äran att representera Sverige. Vårt förslag grundar sig på en semiotisk analys av Uppsala stadsstruktur och ger oss underlag och intäkt för att bygga högt, lika högt som närliggande Carolina Rediviva. Administrationsbyggnaden placeras vid ett torg som...

    Visa projekt

    Karlaplan

    Karlaplan 2 är en transformation av en teknikfastighet till bostadsrätter ritade för Patriam. Projektet består av två hus: Telegrafhuset, som ligger i gatuvinkeln mot Karlaplan och Styrmansgatan, och Ateljén som är ett fristående hus på innergården.  När det gäller Telegrafhuset låg den största insatsen i själva ombyggnaden från kontor till bostäder. Fasaden mot gatan har varsamt renoverats i samråd med antikvarie, och fönstren bevarats och restaurerats för att möta...

    Visa projekt

    Alfons Åbergs Kulturhus

    Alfons Åbergs barnkulturhus kommer att inrymmas i den gamla Fröhandeln i den anrika Trädgårdsföreningen i Göteborg. Det nya kulturhuset blir en byggnad där barn kan klättra, kliva och själva vara i Alfons Åbergs värld, i form av bekanta scenografi er baserade på böckerna. Fröhandeln har ett högt kulturhistoriskt värde och utgör en viktig del i Trädgårdsföreningens historia. Byggnaden, ritad av arkitekten Victor von Gegerfeldt, uppfördes 1875 och har genomgått några om-...

    Visa projekt

    Campus Haga

    Campus Haga med Samhällsvetenskapliga Institutionen, inryms i två kvarter i stadsdelen Haga. Byggnaderna är uppförda i början av 1990-talet och ritade av den sk Hagagruppen med Vallgatan och Wallinders Arkitektkontor. Husen var då planerade med en vertikal kommunikation med ett trapphus för varje institution, som i ombyggnadsprojektet har förändrats till en mer horisontal kommunikation mellan verksamheterna. Semrén & Månsson har arbetat med ombyggnadsprojektering och...

    Visa projekt

    Tavernan

    Kvarteret Tavernan ligger i det expansiva bostadsområdet Barkarbystaden i Järfälla kommun. Kvarteret omfattar 13 trapphus och innehåller, utöver 205 hyreslägenheter, 6 avdelningar förskola, 7 kommersiella lokaler och ett garage med 103 p-platser.   Den stora kvartersvolymen bryts upp genom kontrastverkan med material- och kulörbyten. Det skapar en uttrycksfull sekvens runt kvarteret som samspelar med den stadsmässiga gatans liv och betonar kvarterskonceptets vertikalitet och...

    Visa projekt

    Psykologiska Institutionen

    Psykologiska Institutionen ligger i ett vackert läge i sluttningen ner mot Linnéplatsen, där tusentals göteborgare varje morgon möter innerstaden. Byggnadens roll är att ge institutionens verksamhet en stark rumslig organisation av grundutbildning, forskning, viss klinisk verksamhet, bibliotek och administration samt att skapa ett socialt sammanhang för verksamheten. I byggnadens mitt finns ett mycket stort samlande “vardags-rum” med uppehållsyta och kafé. Kring detta rum i de...

    Visa projekt

    Mölnlycke Centrum

    Mölnlycke Centrum ligger mycket väl placerat i Härryda kommun mellan Göteborg och Landvetter. Utvecklingen av området har skett i högt tempo den senaste tiden och tillväxten förväntas öka även under de kommande åren. Semrén & Månsson har genom ett parallellt uppdrag gjort ett förtätningsförslag för Mölnlycke Centrum. I första etappen utformas ett stråk i nord-syd riktning genom Mölnlyckes centrum med fondbyggnader i varsin ända som orientering. Längs stråket byggs...

    Visa projekt

    Östra Sannegården

    Östra Sannegården är ett nybyggt bostadsområde väster om Lindholmen. Den gamla hamnkajen rymmer idag främst kvarter med bostadsrätter. I detta område ritade vi ett kvarter med hyresrätter åt Familjebostäder. Lägenheterna har en öppen planlösning med bra kontakt med utsidan. Kök, matplats, vardagsrum och uteplats bildar i de flesta lägenheter en sammanhängande enhet där glaspartier från golv till tak utgör en minimal barriär till balkonger och terrasser. Balkongerna är i de...

    Visa projekt

    Klippan bostäder

    I väster, intill Älvsborgsbrons fäste, ligger Klippans Kulturreservat. Området har brukskaraktär med högresta tegelbyggnader och branta tegeltak. Klippan ingår i ett promenad- och rekreationstråk som sträcker sig ända utifrån Nya Varvet i väster via Rosenlund och in till Lilla Bommen i centrum. Bostadsrätterna är ritade för Klippans Kulturfastigheter och ligger mellan Älvsborgs gamla fästningsruin och Oscarsleden. Bebyggelsen består av lamellhus i tegel, som med sina enkla och...

    Visa projekt

    Avalon Hotel Interiör

    I nära samarbete med Stadsbyggnadskontoret formades detaljplanen och riktlinjerna drogs upp för det som skulle komma att bli Avalon Hotel. Semrén & Månsson medverkade från detaljplan till projektering. Redan från början var målet att skapa en utåtriktad och experimentell byggnad som förenade offentligt innehåll med en uttrycksfull exteriör. Den konformade tomtens asymmetri plockades upp och går igen i hela hotellet genom en “knäckt linje”, både interiört och exteriört....

    Visa projekt

    Kronhusgatan

    På Kronhusgatan i Västra Nordstaden låg tidigare en till synes övergiven och tämligen fult sprängd bergsyta. Semrén & Månsson tog sig an frågan om hur man skulle kunna höja platsens värde ur ett stadsbyggnadsperspektiv. Genom att en vinkelbyggnad placerades runt berget kunde det vackra stadsrummet kring Kronhuset och Kronhusbodarna fullföljas. Idén utvecklades tillsammans med SGS, Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder, och fann sin nuvarande lösning genom en serie av...

    Visa projekt

    Kv. Sprängaren

    Förslaget presenterar en ny port till Sundbyberg, ett dynamiskt gränsland i staden där historia möter framtida utveckling, där landskaplig högpunkt möter lågpunkt, där Sundbyberg möter Solna. Nya kopplingar etableras och topografins potential tillvaratas. Kv. Sprängaren blir ett förtydligande av stadens kanter och hörn, en målpunkt där riktningar möts i en levande stadsfront med varierande byggnadshöjder. En stadsfront som öppnar upp för siktlinjer och ljusinsläpp. Till...

    Visa projekt

    Palmhuset

    Palmhuset i Trädgårdsföreningen färdigställdes 1878. Firman Shanks & Son levererade hela byggnaden som en byggsats i gjutjärn och glas. Växthusets innemiljö med hög fuktighet hade under lång tid utsatt byggnaden för svåra korrosionsangrepp. Flera av pelarna i huvudstrukturen uppvisade till och med brottytor i samband med rostangreppen. Vårt uppdrag påbörjades 1980 och ledde till en fullständig demontering av palmhuset. Nya villkor och krav på klimatstabilitet och energi...

    Visa projekt

    Kv Masten

    Bostadsrättsföreningen Masten ligger i det inre av Eriksberg men har ändå bara 200 meter till kajkanten. Byggnadsvolymerna är strama men lekfulla. De två volymerna har kontrasterande färger och oregelbunden fönstersättning. Mot berget är balkongerna fritt placerade med transparenta fronter. De kulörta tonerna är hämtade från omgivningen. Huset har en välkomnande entré av lobbykaraktär. Här kan man träffa sina grannar, hämta posten och även sitta ner en stund. Atmosfären...

Pages