GoCo Kvarter E och F

I Mölndal söder om Göteborg växer GoCo Health Innovation City fram – ett nytt innovationscenter inom hälsa och Life Science som innefattar ett tillskott på omkring 300 bolag, bostäder, hotell och publika mötesplatser. Strax intill finns redan etablerade Astra Zenecas forskningsanläggning som verkar inom samma intresseområde. 

Målet är att skapa en plats dit forskare, entreprenörer och talanger lockas från hela världen. Hela området ska därför upplevas inspirerande och utformningen inkluderar många platser som bjuder in till spontana möten och utbyte av idéer. 

Next Step Group och Vectura Fastigheter arbetar tillsammans för att förverkliga GoCo, och Semrén & Månsson ansvarar för att sätta tonen för den nya stadsdelen med det första byggnadskomplexet i kvarter E+F.

Byggnaden, som uppförs helt i trä, ska stimulera kreativitet och signalera hållbarhet. Med ett rationellt pelar- och balksystem tillåts en flexibel planlösning och föränderlighet mellan olika verksamheter över tid. Ett tydligt gridsystem med staplade boxar exponeras och möjliggör omvandling av byggnadens uttryck efter behov, genom att enkelt lägga till eller ta bort olika delar. Som en lekfull påminnelse om den viktiga forskningsfrågan och arbetet som pågår här placeras skulpturer av människor ut på en del av taken.

Bruttoarea
35000 m²
År
2019-
Uppdragsgivare
GoCo Development AB
Projektblad