Linda Teng är Årets betongarkitekt

Publicerat 2017-11-23

”Skulpturalt och vackert, utan stoj och stök, får forskningen ett eget kvarter”. Så sammanfattar juryn Semrén & Månssons projekt Kvarteret Forskningen – studentbostäder på KTH Campus för Einar Mattsson – som på torsdagskvällen säkrade den tunga titeln Årets Betongarkitekt åt arkitekten Linda Teng. Projektet kan nu stoltsera med priser för såväl innovation och hållbarhet som gestaltning.

Bakom priset Årets Betongarkitekt står Tidskriften Betong, som genom utmärkelsen uppmärksammar nya projekt där betong väsentligen bidragit till god arkitektur. Priset delas ut på den årliga Betonggalan som i år ägde rum på Stockholm Waterfront. Och det var en stolt Linda Teng som äntrade scenen för att ta emot statyetten.

- Arbetet med kvarteret Forskningen har hela tiden handlat om att skapa något som är maximalt funktionellt och samtidigt vackert – byggnader som bidrar med mer än bara bostäder och skapar värden både i dag och i morgon. Vi är många som jobbat med att få fram betongen på bästa sätt och den här utmärkelsen är ett fint kvitto på att vi lyckats.

Grundidén med projektet var att skapa hållbara studentbostäder till en rimlig hyra. Redan från början var materialet betong en given utgångspunkt, och med få och väl utformade detaljer har Linda och hennes kollegor lyckats skapa en tydlig helhet. Så här skriver juryn:

"Betongen framstår skarpt skuren, mästerligt och precist i nischer och fasade fasader. De väl valda dragen ger kvaliteter, släpper in extra ljus i lägenheter och extra rum vid platser för möten, entréer och allmänna ytor. Fasaderna visar hur vacker och levande betong kan vara."

Förutom i gestaltningen har betongen spelat stor roll för de tekniska, innovativa och hållbara aspekterna av projektet, och för bara en vecka sedan vann Kvarteret Forskningen det europeiska priset The Class Property Innovation and Sustainability Award. Husen är bland de största plusenergihusen i Sverige och inrymmer förutom drygt 300 ”vanliga” studentbostäder också KTH Live-in Lab, en testbädd för innovation och utveckling av framtidens boendemiljöer. Här bor studenter i bostäder som varje år byggs om för att möjliggöra forskning om system, teknik, livsstil och beteenden.

- Kvarteret Forskningen är ett tydligt exempel på hur vi ser på arkitektur som en helhet, då vi utöver rollen som arkitekter även arbetar med testbädden Live-In Lab och de framtida utmaningar bygg- och fastighetsbranschen står inför, säger Lena Fagle, studiochef på Semrén & Månsson i Stockholm.