Invigning av Karlaplan 2

Publicerat 2018-04-27

I torsdags var det dags för invigning av bostadshuset på Karlaplan 2, som Semrén & Månsson ritat för Patriam. Invigningen hölls i en av de större våningarna, där det det bjöds på cocktails och vernissage med konst från Björkholmen Gallery i samtliga rum. Värdar var Patriam, Lagerlings, Exerton och Björkholmen Gallery, och nyblivna grannen, trestjärniga Michelin-krogen Restaurant Frantzén stod för pop-up med spännande tilltugg. 

Karlaplan 2 är en ombyggnation från kontorslokaler till exklusiva lägenheter i det klassiska Telegrafhuset som byggdes av Telegrafverket mellan 1917 och 1922. Projektet, som är slutsålt och har fått mycket uppmärksamhet, består av två hus: Telegrafhuset, som ligger i gatuvinkeln mot Karlaplan och Styrmansgatan, och Ateljén som är ett fristående hus på innergården. För att säkra det värdefulla gathusets blåklassade fasad har transformeringen utförts i nära samarbete mellan arkitekter och byggnadsvårdare.

Lägenheterna erbjuder öppna våningsplan med generösa ytor, högt i tak och höga fönster med ljusinsläpp i samtliga rum. Telegrafhusets stil är avskalad och modern med tydligt fäste i husets ursprungliga sekelskifteskaraktär, medan Ateljén står för en råare, mer industriell känsla. För Telegrafhuset har även två exklusiva inredningskoncept tagits fram i samarbete mellan Semrén & Månssons arkitekter och tongivande inredningsstylisten Lotta Agaton.