Projekt

    Visa projekt

    Blåsenhus

    2009 bjöd Akademiska hus och Uppsala universitet in fyra kontor att delta i ett parallellt uppdrag för en ny kontors- och utbildningsbyggnad i Uppsala. Ett kontor från varje nordiskt land blev inbjudna. Semrén & Månsson fick äran att representera Sverige. Vårt förslag grundar sig på en semiotisk analys av Uppsala stadsstruktur och ger oss underlag och intäkt för att bygga högt, lika högt som närliggande Carolina Rediviva. Administrationsbyggnaden placeras vid ett torg som...

    Visa projekt

    Gasverket

    Projektet är ett idéförslag för en markanvisningstävling som kontoret har utvecklat tillsammans med Atrium Ljungberg AB och Einar Mattsson Projekt AB. Förslaget omfattar det befintliga fastighetsbeståndet samt delar av kringliggande byggrätter som ännu inte är detaljplanelagda. Projektets ambition är att genom mångfald och variation förädla ett möte mellan historia och framtid. Målsättningen är att utveckla området till en tät stadsväv med ett flöde av människor,...

    Visa projekt

    Haningeterrassen

    I enlighet med Haninge kommuns vilja att skapa en modern och tät stadsmiljö i centrala Handen har Semrén & Månsson, tillsammans med SveaNor Fastigheter, tagit fram ett förslag för en omdaning av centrala Haninge. Förslaget bygger på att utveckla en ny regional stadskärna med fokus på ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. En stadsmässig miljö med en kombination av bostäder, handel, specialistcentrum och en ny bussterminal aktiverar området under dygnets alla timmar. I...

    Visa projekt

    Centrumhus Selma Lagerlöfs torg

    Hisingsstadsdelen Selma Stad med Selma Lagerlöfs torg i centrum genomgår en omgestaltning och förtätning där utbudet av bostäder och service utökas. Selma Lagerlöfs torg ska bli en attraktiv handels- och mötesplats för alla med mer trygghet och tydligare stråk, torg och stadsgator. I direkt anslutning till torg och kollektivtrafik byggs ett nytt centrumhus med handel, vård, kontor och parkering ritat av Semrén & Månsson. Kvarteret är uppdelat i två huskroppar. Den högre...

    Visa projekt

    Kv Tullen 8

    Kv Tullen ligger centralt vid norra sidan av Stortorget i Kungsbacka. “Brända Tomten” har stått obebyggd sedan den anrika träbyggnaden “Gamla Gästis” brann ner 2006. Kontoret deltog efter branden i ett parallellt uppdrag för den privata byggherren och har därefter utvecklat detaljplanen för tomten. Att bygga vid Kungsbacka torg är en både intressant och förpliktigande uppgift. Vi har nalkats denna arkitektoniska fråga genom att kombinera en modern träarkitektur med en...

    Visa projekt

    Swedish Match

    Personal som trivs mår bra och stannar kvar. Detta uttrycktes som extra viktigt för Swedish Match när den ökande produktionen av snus krävde en större anläggning och tillverkningen flyttade från Göteborg till Kungälv. En helt ny anläggning gav möjlighet att skapa en optimal arbetsplats med höga krav på hygien, renhet och sist men inte minst trivsel. Varje produktionsenhet fick en egen färg och identitet och interiören domineras av en fondvägg i kraftig färg som löper mellan...

    Visa projekt

    BRF Solterrassen

    Projektet Solterrassen i Solsidan omfattas av en om- och tillbyggnation av ett flerbostadshus i två våningar, uppfört i tegel, puts och sten av de välrenommerade bröderna Ahlsén år 1954. Det befintliga huset på Skyttevägen byggs om till 21 lägenheter och radhus. Samtliga bostäder är vända mot söder med generösa balkonger och uteplatser. Högst upp i huset uppförs sex exklusiva vindsvåningar med sovloft och takterrasser. Uppdraget har handlat om att bevara den befintliga...

    Visa projekt

    Västra Linné

    Kvarteret Fregatten ligger i Linnéstaden med utsikt mot Oscar Fredriks kyrka. Kontoret har arbetat till och från med detta projekt sedan 1989. Efter det att rivning av den tidigare bebyggelsen ägde rum togs en ny detaljplan fram. Tolkningen av denna detaljplan har givit många intressanta diskussioner med såväl Stadsbyggnadskontorets tjänstemän som Byggnadsnämndens politiker avseende problematiken med att inpassa/anpassa ny bebyggelse i befintlig miljö. Projektet består av...

    Visa projekt

    Mölnlycke Centrum

    Mölnlycke Centrum ligger mycket väl placerat i Härryda kommun mellan Göteborg och Landvetter. Utvecklingen av området har skett i högt tempo den senaste tiden och tillväxten förväntas öka även under de kommande åren. Semrén & Månsson har genom ett parallellt uppdrag gjort ett förtätningsförslag för Mölnlycke Centrum. I första etappen utformas ett stråk i nord-syd riktning genom Mölnlyckes centrum med fondbyggnader i varsin ända som orientering. Längs stråket byggs...

    Visa projekt

    Kronhusgatan

    På Kronhusgatan i Västra Nordstaden låg tidigare en till synes övergiven och tämligen fult sprängd bergsyta. Vi började fundera på hur man skulle kunna höja platsens värde ur ett stadsbyggnadsperspektiv. Genom att placera en vinkelbyggnad runt berget kan det vackra stadsrummet kring Kronhuset och Kronhusbodarna fullföljas. Idén utvecklades tillsammans med SGS, Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder, och fann sin nuvarande lösning genom en serie av workshops med arkitekter från...

    Visa projekt

    Klippan bostäder

    I väster, intill Älvsborgsbrons fäste, ligger Klippans Kulturreservat. Området har brukskaraktär med högresta tegelbyggnader och branta tegeltak. Klippan ingår i ett promenad- och rekreationstråk som sträcker sig ända utifrån Nya Varvet i väster via Rosenlund och in till Lilla Bommen i centrum. Bostadsrätterna är ritade för Klippans Kulturfastigheter och ligger mellan Älvsborgs gamla fästningsruin och Oscarsleden. Bebyggelsen består av lamellhus i tegel, som med sina enkla och...

    Visa projekt

    Medicinareberget

    Projektet är en studie för expansion av Medicinarbergets universitetsanknutna bebyggelse ner mot Linnéplatsen. Detta löser delar av den återvändssituation som råder på Medicinarberget idag och möjliggör en länkning ner mot Linnéplatsen, Övre Husargatan, Handelshögskolan och övriga centrala universitetsfunktioner. Det är stora nivåskillnader inom det här aktuella området, varför vi föreslår en ’klättrande’ bebyggelse med inglasade mellanrum. Nivåskillnaderna kan...

    Visa projekt

    Geovetarcentrum

    Geovetarcentrum är ett projekt som vi ansvarat för från detaljplan fram till bygguppföljning. Projektet präglas av kraftiga nivåskillnader, vilka har lett till att huset har tre entréer på tre olika nivåer. Dessa har byggts samman av ett inre klimatskyddat rum där både personal och elever har sina uppehålls- och vistelsezoner. Byggnaderna är organiserade så att man i nedre planen har grundutbildning och i de övre forskning och administration. Institutionernas bibliotek har en...

    Visa projekt

    Neva Park

    När vi fick uppdraget att göra en stadsplan för det 10 ha stora landområdet i Rybatskoe vid Nevas strand ville vi göra ett område med stor variation trots sin storskalighet och med ett tema att alla skulle ha en del i det goda livet. Här handlade det om att bygga ett nytt sätt att leva! Det är stort fokus på människan och tydliga kvaliteter i närmiljön. Entrén till området går via en storslagen port mellan höga karaktärsbyggnader och leder in på den stora boulevard som går...

    Visa projekt

    Östra Sannegården

    Östra Sannegården är ett nybyggt bostadsområde väster om Lindholmen. Den gamla hamnkajen rymmer idag främst kvarter med bostadsrätter. I detta område ritade vi ett kvarter med hyresrätter åt Familjebostäder. Lägenheterna har en öppen planlösning med bra kontakt med utsidan. Kök, matplats, vardagsrum och uteplats bildar i de flesta lägenheter en sammanhängande enhet där glaspartier från golv till tak utgör en minimal barriär till balkonger och terrasser. Balkongerna är i de...

    Visa projekt

    Södra Ladugårdsängen

    Strax utanför Örebros centrum växer en ny stadsdel fram. I Södra Ladugårdsängen erbjuds bostäder och service med rekreationsområden och sportanläggningar i ett naturnära läge. Genom en flexibel detaljplan och aktiv samverkan mellan områdets aktörer har kommunen prövat ett nytt grepp för en mer holistisk stadsplanering i Södra Ladugårdsängen. Områdets byggherrar och arkitekter har tillsammans format kvarterens volymer och gestaltning med utgångspunkt i ett ambitiöst...

    Visa projekt

    Brf Götheborg

    Brf Götheborg är en liten bostadsrättsförening som ligger med vatten på tre sidor längst ut i Eriksbergsdockan. Huset, som är ett sexvånings punkthus, har sin motsvarighet på andra sidan dockan och dessa två kallas i stadsbyggnadskontorets gestaltningsprogram för porthusen. I dess kvarter inryms också muromgärdade trädgårdar mot vattnet. Trädgården i Brf Götheborg har kinesiskt tema och har kvar växter från den ursprungliga trädgården som låg på samma plats vid varvet...

    Visa projekt

    Östra Sjukhuset - huvudentré

    Projektet omfattar dels nybyggnad av skärmtak och vindfång, dels ombyggnad av entréhall, information, hisshallar, korridorer och café, dels tillgänglighetsanpassning. Målet var att skapa en tillgänglig och flödesmässigt bättre entré, skapa ett smartare klimatskydd, öka användbarheten och ge sjukhuset ett vänligt och välkomnande ansikte utåt. Förutsättningar: Det befintliga husets 70-talsarkitektur, fantastiska konstverk och en vacker ljusgård. Vi valde att ta upp nya fönster...

    Visa projekt

    Näl Infektion

    Projektet – som är ett delprojekt inom NU-sjukvårdens strukturförändring Vård 2010 - syftade till att genom om- och tillbyggnad vid Norra Älvsborgs Länssjukhus (NÄL) flytta hela infektionssjukvården från Uddevalla sjukhus till NÄL. I samband därmed utökades både antalet vårdplatser och mottagningsrum. Hela infektionskliniken förläggs till sjukhusets entréplan, dels i två befintliga flyglar som byggs om genomgripande, dels i en tillbyggnad i ett plan som binder samman...

    Visa projekt

    Biograf Göta

    Semrén & Månsson har arbetat med återuppbyggnaden av Biograf Göta, Avenyns första biograf som stod färdig på Götaplatsen år 1936. Den nya biografanläggningen rymmer fyra salonger och är Göteborgs första Art House-biograf med SF:s koncept med fokus på kvalitetsfilmer. I entrén har det gamla foajérummet rustats upp och anpassats till SF utifrån deras inredningskoncept. Guldskimrande väggar flankerar det ursprungliga, välvda taket.  Ett paviljongliknande tillskott på den...

Pages