Projekt

    Visa projekt

    Östra Sannegården

    Östra Sannegården är ett nybyggt bostadsområde väster om Lindholmen. Den gamla hamnkajen rymmer idag främst kvarter med bostadsrätter. I detta område ritade vi ett kvarter med hyresrätter åt Familjebostäder. Lägenheterna har en öppen planlösning med bra kontakt med utsidan. Kök, matplats, vardagsrum och uteplats bildar i de flesta lägenheter en sammanhängande enhet där glaspartier från golv till tak utgör en minimal barriär till balkonger och terrasser. Balkongerna är i de...

    Visa projekt

    Näl Infektion

    Projektet – som är ett delprojekt inom NU-sjukvårdens strukturförändring Vård 2010 - syftade till att genom om- och tillbyggnad vid Norra Älvsborgs Länssjukhus (NÄL) flytta hela infektionssjukvården från Uddevalla sjukhus till NÄL. I samband därmed utökades både antalet vårdplatser och mottagningsrum. Hela infektionskliniken förläggs till sjukhusets entréplan, dels i två befintliga flyglar som byggs om genomgripande, dels i en tillbyggnad i ett plan som binder samman...

    Visa projekt

    Brf Götheborg

    Brf Götheborg är en liten bostadsrättsförening som ligger med vatten på tre sidor längst ut i Eriksbergsdockan. Huset, som är ett sexvånings punkthus, har sin motsvarighet på andra sidan dockan och dessa två kallas i stadsbyggnadskontorets gestaltningsprogram för porthusen. I dess kvarter inryms också muromgärdade trädgårdar mot vattnet. Trädgården i Brf Götheborg har kinesiskt tema och har kvar växter från den ursprungliga trädgården som låg på samma plats vid varvet...

    Visa projekt

    Palmhuset

    Palmhuset i Trädgårdsföreningen färdigställdes 1878. Firman Shanks & Son levererade hela byggnaden som en byggsats i gjutjärn och glas. Växthusets innemiljö med hög fuktighet hade under lång tid utsatt byggnaden för svåra korrosionsangrepp. Flera av pelarna i huvudstrukturen uppvisade till och med brottytor i samband med rostangreppen. Vårt uppdrag påbörjades 1980 och ledde till en fullständig demontering av palmhuset. Nya villkor och krav på klimatstabilitet och energi...

    Visa projekt

    Avalon Hotel Interiör

    I nära samarbete med Stadsbyggnadskontoret formades detaljplanen och riktlinjerna drogs upp för det som skulle komma att bli Avalon Hotel. Semrén & Månsson medverkade från detaljplan till projektering. Redan från början var målet att skapa en utåtriktad och experimentell byggnad som förenade offentligt innehåll med en uttrycksfull exteriör. Den konformade tomtens asymmetri plockades upp och går igen i hela hotellet genom en “knäckt linje”, både interiört och exteriört....

    Visa projekt

    Ullstorp

    Ullstorp ligger nordväst om Kungälv. Området karaktäriseras av ett öppet odlingslandskap som omges av en tät skogsmiljö. Den viktigaste utgångspunkten har varit att befästa naturvärdena, även efter en exploatering, och att med den nya bebyggelsestrukturen utveckla Ullstorps identitet. För uppdraget har vi utformat fyra grundläggande principer: - Att huvudtrafiksystemet är draget på traditionellt vis i skogsbrynet. - Att den nya trädgårdsstaden fokuserar på återhämtning och...

    Visa projekt

    Majelden

    Uppdraget att rita ett nytt vårdboende i Majelden är en tävling kontoret prekvalificerade sig till som ett av fyra utvalda. Projektet gavs arbetsnamnet Livsrum - Landskapsrum och spänner från den lilla till den stora skalan, från trygghet och avskildhet i den privata bostaden till gemenskap och samvaro i närområdet. Utgångspunkten är att genom en tydlig arkitektur med sunda material och enkel konstruktion skapa ett vårdboende som ger förutsättningar för ett värdigt vardagsliv....

    Visa projekt

    Haningeterrassen

    I enlighet med Haninge kommuns vilja att skapa en modern och tät stadsmiljö i centrala Handen har Semrén & Månsson, tillsammans med SveaNor Fastigheter, tagit fram ett förslag för en omdaning av centrala Haninge. Förslaget bygger på att utveckla en ny regional stadskärna med fokus på ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. En stadsmässig miljö med en kombination av bostäder, handel, specialistcentrum och en ny bussterminal aktiverar området under dygnets alla timmar. I...

    Visa projekt

    Gårda terrass

    Gårda Terrass ligger i ett öppet läge intill Mölndalsån. Områdets karaktär är präglat av Göteborgs industriepok. Under senare decennier har industriverksamheten ersatts av främst kontor men även ett visst inslag av bostäder. Planen från 80-talet angav bostäder närmast Mölndalsån och en kvartersrad med kontor och parkeringsanläggningar som en skärm mot trafikleden. 80-talets bostadssituation med ett överskott av lägenheter och viljan att öka kontorshusbyggandet ändrade...

    Visa projekt

    Filmhuset Facklan Interiör

    Den genuina träbebyggelsen runt Stortorget i Kungsbacka kompletterades 1964 med en modern gul tegelbyggnad med stora glasytor, Domusvaruhuset. När Domus flyttade på 80-talet byggdes huset om och till för att inrymma Posten. Huset putsades och glasytorna mot torget minskades. Nu har Posten flyttat och vi fyller lokalerna med en biograf och ett café. Byggnaden har nu fått ett mer stadsmässigt uttryck, som motsvarar dess plats vid torget. Fasaden mot torget öppnas återigen upp och skapar...

    Visa projekt

    Kv Idogheten I+II

    Mitt emot Saluhallen ligger kvarteret Idogheten. Mittenhuset i raden mot Vallgatan byggdes ursprungligen som sockerbruk 1808, men har genomgått ett flertal genomgripande ombyggnader. Arbetet med ombyggnaden av dessa fastigheter har skett i två etapper. Den första etappen är den mindre delen mot Korsgatan, som byggdes om 1992. Projektet omfattade butiker och kontor. Etapp två innebar återuppbyggnad efter en dramatisk brand som närmast totalförstörde hela huset. Vattenbegjutningen i...

    Visa projekt

    Kv. Kiden

    Under 2014 bjöds vi in att delta i ett parallellt uppdrag för Järngrinden i Borås.Ambitionen med vårt förslag var att skapa förutsättningar för ett trivsamt boende som förhåller sig till kringliggande bebyggelse och tar vara på platsens kvaliteter. Den föreslagna bebyggelsen består av fyra punkthus som ansluter till en av riktningarna som finns i den befintliga byggnadsstrukturen. Mellan huskropparna finns en gemensam gård och under gården ett parkeringsgarage. Förslaget...

    Visa projekt

    Källhuset, kontorshus i Gårda

    I norra Gårda planeras ett nytt kontorshus som med sin industriella karaktär tar fäste i den befintliga stadsbilden, samtidigt som det har sin alldeles egna personlighet. Byggnaden utformas med flexibla och yteffektiva lokaler för en variation av kontor och mötesrum, och i gatuplan finns plats för exempelvis en utställningslokal eller en gemensam lounge för hyresgästerna. Tanken är att kontorshuset med sin skala och höga detaljeringsnivå ska bidra till utvecklingen av ett dynamiskt...

    Visa projekt

    Tomteberget

    Tillsammans med Jutabo AB har vi utvecklat 33 bostadsrätter i stadsvillor i det omtyckta området Tomteberget i Lerum utanför Göteborg. Området ligger strax sydost om Lerums centrum med promenadavstånd till service och nöjen. Runt hörnet finns natursköna motionsslingor och den uppskattade badplatsen vid Stamsjön. De tre fyravåningshusen är belägna mellan radhusbebyggelse och en grönskande slänt på platsen där en öde ramfabrik från 1940-talet tidigare stått. Ledord i...

    Visa projekt

    Gasverket

    Projektet är ett idéförslag för en markanvisningstävling som kontoret har utvecklat tillsammans med Atrium Ljungberg AB och Einar Mattsson Projekt AB. Förslaget omfattar det befintliga fastighetsbeståndet samt delar av kringliggande byggrätter som ännu inte är detaljplanelagda. Projektets ambition är att genom mångfald och variation förädla ett möte mellan historia och framtid. Målsättningen är att utveckla området till en tät stadsväv med ett flöde av människor,...

    Visa projekt

    Geovetarcentrum

    Geovetarcentrum är ett projekt som vi ansvarat för från detaljplan fram till bygguppföljning. Projektet präglas av kraftiga nivåskillnader, vilka har lett till att huset har tre entréer på tre olika nivåer. Dessa har byggts samman av ett inre klimatskyddat rum där både personal och elever har sina uppehålls- och vistelsezoner. Byggnaderna är organiserade så att man i nedre planen har grundutbildning och i de övre forskning och administration. Institutionernas bibliotek har en...

    Visa projekt

    Park Ostrowska

    På en platå strax utanför centrala Szczecin uppförs Park Ostrowska. Ett område med exklusiva och moderna lägenheter, restaurant och spa. Etapp I, omfattande 127 lägenheter, är redan färdigställda  och merparten är redan sålda. Semrén & Månsson har uppdraget att formge och utveckla etapp II och III med omgivande mark och infra. Uppdraget omfattar ca 300 lägenheter fördelade på byggnader med 3 respektive 4 våningar.

    Visa projekt

    Högskolan i Skövde

    Den nya byggnaden för akademisk utbildning, belägen i ett gammalt regementsområde, gestaltas i vårt förslag genom en tre våningar hög vinkelbyggnad som famnar mot det stora, närliggande parkrummet. Uppdelning i byggnadsvolymen, samt de mot parken byggnadshöga glaspartierna, gör att människor som verkar i byggnaden ges en upplevelse av grönska och öppenhet längs de centrala gångstråken. I byggnadens mitt vidgar sig gångstråket till uppehållsutrymmen för studenterna. Fem...

    Visa projekt

    Kv Guldet

    Kontoret inbjöds att delta i ett parallellt uppdrag för området runt den nya Hisingsbron vid Gullbergsvass. Uppdraget var att ta fram idéer till underlag för en samrådshandling och ett förslag på hur området kan bli ett attraktivt område för både flanörer, cyklister och framtida hyresgäster. Den kommande kollektivtraffikbron får i vårt förslag en ny sträckning och placeras ovanför Götaleden. Stora ytor frigörs då söder om leden där nya stadskvarter läggs för att...

    Visa projekt

    Bergianska

    Uppdraget kom som en direkt följd av vårt arbete med restaureringen av Palmhuset i Göteborg. Kungliga Vetenskapsakademin och Bergianska Stiftelsen kunde med hjälp av en donation från glasmästare Eduard Andersson uppföra detta palmhus avsett för utställningsverksamhet av en flora från medelhavet. Tekniskt sett har byggnaden löst många svåra problemställningar. I en närmast helt glasad konstruktion kunna möta olika krav på klimatstabilitet och olika krav för olika växtzoner...

Pages