Projekt

    Visa projekt

    Nya Hovås - Spektrum

    I hjärtat av Nya Hovås byggs en publik multifunktionsbyggnad som skall rymma ett spektrum av verksamheter och vara det nya områdets naturliga mötesplats. Kombinationen av verksamheter skapar en dynamisk och levande byggnad för alla generationer. Byggnaden blir ett Green Building-certifierat hus som med sin karaktäristiska fasad verkar identitetsskapande för hela området. Husets gestaltning bygger på en tvåskalsprincip, där en inre byggnadsvolym byggt som ett traditionellt och...

    Visa projekt

    Klippan kontor

    Vid Älvsborgsbrons södra brofäste ligger stadsdelen Klippan, ett område präglat av äldre industribebyggelse som idag är mer eller mindre ombyggt till kontor, bostäder och hotell. Trots att området är ett kulturreservat ville Klippan kulturfastigheter, som äger byggnaderna, fortsätta att utveckla och förtäta området. Semrén & Månsson fick uppdraget att utforma ett kontorshus som även var tänkt att fungera som entrébyggnad till området. Traditionellt tegel,...

    Visa projekt

    TRADETECH CONSULTING

    I centrala Göteborg har Tradetechs nya lokaler byggts om till en modern arbetsplats med tydlig samtida profilering. Tradetech erbjuder expertis och skräddarsydda tjänster inom den finansiella sektorn och önskade en arbetsmiljö med stort fokus på funktionalitet och transparens med möjlighet till  avskildhet. Kring en cylindriskt formad funktionskärna, som utgör lokalens nav, varvas informella mötesplatser med slutna rum. Rummen öppnar sig mot lokalens mitt endast avskärmade genom...

    Visa projekt

    Magasinet

    Sedan början av 2000-talet har Semrén & Månsson arbetat med Juvelkvarnsområdet vid Eriksberg. En omvandlingsprocess inleddes då den gamla industrin skulle ritas om till bostäder. Två av de stora tegelbyggnaderna Kvarnen och Silon, ritade av stadsarkitekt Per Lennart Håkansson, har byggts om och inretts till lägenheter. Magasinsbyggnaden från början av 1900-talet är det sista huset som nu har byggts om till bostäder.     Den ursprungliga tanken för Magasinet var att, precis...

    Visa projekt

    Brf Sjöhamnen

    Klippan är ett mycket speciellt område i Göteborg som också uppvisar många kvaliteter för både boende och besökande. Under senare tid har ett antal intressanta nybyggnadsprojekt medverkat till att göra Klippan till ett bra, modernt och attraktivt bostadsområde.Vi hoppas och tror att det här nu aktuella projektet för KB Majorna kan bidra till att utveckla och förstärka denna utveckling ytterligare. Bärande förutsättningar i projektet har varit att att skapa ett stort antal...

    Visa projekt

    Clarion Hotel Post

    Ett 24 000 kvm stort statligt byggnadsminne skulle förvandlas till ett modernt storhotell av högsta klass och samtidigt fylla behovet av ett nytt centralt vardagsrum för staden. Kontoret har från start arbetat med att hitta möjligheter för att kunna optimera ytan och skapa ett nytt uttryck mitt på Göteborgs historiska entréaxel. Vid samma tidpunkt som etableringen i området kring Drottningtorget diskuterades arbetade kontoret med hotell Avalon. Alla styrande mått och parametrar för...

    Visa projekt

    Västra Linné

    Kvarteret Fregatten ligger i Linnéstaden med utsikt mot Oscar Fredriks kyrka. Kontoret har arbetat till och från med detta projekt sedan 1989. Efter det att rivning av den tidigare bebyggelsen ägde rum togs en ny detaljplan fram. Tolkningen av denna detaljplan har givit många intressanta diskussioner med såväl Stadsbyggnadskontorets tjänstemän som Byggnadsnämndens politiker avseende problematiken med att inpassa/anpassa ny bebyggelse i befintlig miljö. Projektet består av...

    Visa projekt

    Tegelbruket

    Vid norra infarten till Halmstad skapas ett nytt område med bostäder, kommersiella lokaler och förskola. Här kommer man att kunna bo med gångavstånd till centrum och i naturskönt läge intill Nissan. Projektet består av tre punkthus som kopplas samman av ett förhöjt gårdsbjälklag med ytor för de boende att vistas, leka, plantera etc. Under bjälklaget ryms parkering, förrådsytor samt servicelokaler. Dessutom planteras flera träd i marknivå som kommer att växa upp genom...

    Visa projekt

    Falun Högskolebibliotek

    En vision att gestalta ett interaktivt högskolebibliotek, ett vardagsrum och en bas för studenter oavsett fysisk vistelseplats. En plats utan fysisk gräns. En rumslighet som finns både här och på alla andra ställen där människor intresserade av kunskapsutbyte kan tänkas befinna sig. Det digitala samhället erbjuder interaktionen. Biblioteket tar tillvara på möjligheten. Förslaget utgår ifrån idén om en skärm, en interaktiv yta tillägnad det visuella och audiella lärandet, i...

    Visa projekt

    Kv Tennet

    Mitt emellan Lilla Bommen och Gasklockan ligger Gullbergsvass, ett område som från början var gammal sjöbotten. Under åren anlades kajer och pirer och sedermera växte även bebyggelse fram. Tomten där detta kontorshus byggts var förut dåligt utnyttjat med ett, i förhållande till övrig bebyggelse, lågt hus på en del av tomten. Den nya byggnaden är anpassad för flexibla kontorslösningar. Vid inflyttning var det dock en stor hyresgäst som upptog hela huset. Mot gatan visar husen...

    Visa projekt

    Alfons Åbergs Kulturhus

    Alfons Åbergs barnkulturhus kommer att inrymmas i den gamla Fröhandeln i den anrika Trädgårdsföreningen i Göteborg. Det nya kulturhuset blir en byggnad där barn kan klättra, kliva och själva vara i Alfons Åbergs värld, i form av bekanta scenografi er baserade på böckerna. Fröhandeln har ett högt kulturhistoriskt värde och utgör en viktig del i Trädgårdsföreningens historia. Byggnaden, ritad av arkitekten Victor von Gegerfeldt, uppfördes 1875 och har genomgått några om-...

    Visa projekt

    Brf Cyklisten

    Semrén & Månsson är med Veidekkes kvartersdel först ut i nyanläggningen av området Kvillebäcken i Göteborg. Till grund för området ligger en detaljplan med ett ambitiöst anslag i såväl miljöhänseende som stadsbyggnad. Kvarteret som ligger i nordöstra hörnet av området och vetter ut mot Kvilleparken är uppdelat till 3 olika byggherrar. Byggnaden reser sig successivt från 6 våningar i väster till 8 våningar mot Kvilleparken i öster och är visuellt uppdelat i olika...

    Visa projekt

    Kahns Skrapa

    Göteborg behöver ett nytt landmärke och tillsammans med Ruthger Kahn tog vi under våren 2010 fram ett förslag. Erskins Lilla Bommen är ett av få höga hus i Göteborg och skulle behöva en pendang, vilket också ritades.                           Byggnaden är ca 150 meter hög och byggdes upp av tre separata volymer som sammanfogas i mitten för att sedan skiljas åt igen högre upp. Byggnaden placerades på Stenas mark invid de stora båtarna som fortfarande angör...

    Visa projekt

    Campus Haga Interiör

    Campus Haga med Samhällsvetenskapliga Institutionen, inryms i två kvarter i stadsdelen Haga. Byggnaderna är uppförda i början av 1990-talet och ritade av den sk Hagagruppen med Vallgatan och Wallinders Arkitektkontor. Husen var då planerade med en vertikal kommunikation med ett trapphus för varje institution, som i ombyggnadsprojektet har förändrats till en mer horisontal kommunikation mellan verksamheterna. Semrén & Månsson har arbetat med ombyggnadsprojektering och inredning....

    Visa projekt

    Klippan bostäder

    I väster, intill Älvsborgsbrons fäste, ligger Klippans Kulturreservat. Området har brukskaraktär med högresta tegelbyggnader och branta tegeltak. Klippan ingår i ett promenad- och rekreationstråk som sträcker sig ända utifrån Nya Varvet i väster via Rosenlund och in till Lilla Bommen i centrum. Bostadsrätterna är ritade för Klippans Kulturfastigheter och ligger mellan Älvsborgs gamla fästningsruin och Oscarsleden. Bebyggelsen består av lamellhus i tegel, som med sina enkla och...

    Visa projekt

    Clarion Hotel Post Interiör

    Omvandlingen av Centralposthuset till ett storhotell av hög klass kommer i framtiden att utveckla området kring Drottningtorget på ett positivt och påtaglig sätt. Upprinnelsen till projektet var ett samtal med byggföretaget PEAB som i sin tur hade fått frågan om etableringshjälp för ett nytt storhotell av Choicegruppen. På frågan om vad som skulle vara lämplig placering meddelades önskemålet centralstationen - “men där finns ju inget ledigt”. Eftersom vi vid samma tidpunkt...

    Visa projekt

    Brf Klätterträdet

    Semrén & Månssons samarbete med Veidekke i området Kvillebäcken fortsatte efter Brf. Cyklisten med lotten O2. Denna tomt ligger i ett av stadsdelens bästa läge, intill parken utmed bäcken och närmast kommunikationerna vid Backaplan. För att ge de boende i huset en unik tillgång valde vi här att rita en byggnad med en stor allmän takterrass. Ungefär halva husets tak utgörs av den gröna terrassen där de boende kan umgås, odla, sola och till och med strosa bland träden -...

    Visa projekt

    Östra Sjukhuset - huvudentré

    Projektet omfattar dels nybyggnad av skärmtak och vindfång, dels ombyggnad av entréhall, information, hisshallar, korridorer och café, dels tillgänglighetsanpassning. Målet var att skapa en tillgänglig och flödesmässigt bättre entré, skapa ett smartare klimatskydd, öka användbarheten och ge sjukhuset ett vänligt och välkomnande ansikte utåt. Förutsättningar: Det befintliga husets 70-talsarkitektur, fantastiska konstverk och en vacker ljusgård. Vi valde att ta upp nya fönster...

    Visa projekt

    Zelenogorsk

    Uppdragsgivaren för det här projektet hade som ambition att kunna ge de boende i den lilla kurorten Zelenogorsk en fin gåva; en byggnad som skulle kunna vara alla till gagn och som skulle stå sig genom åren utan att sjangsera vare sig i stil eller material. Efter många turer med programmet ihop med den centralt belägna tomtens möjligheter formades ett koncept innehållande butiker, supermarket, parkering, biosalonger och restaurang med vinterträdgård på taket. Tomtens långsmala form...

    Visa projekt

    Högskolan Borås

    Uppdraget erhölls genom tävlingsförfarande och 1:a pris 1999. Vi har samverkat under såväl tävlingsskedet som i projekteringsskedet med MA Arkitekter från Borås. Projektets konceptuella idé om att sammanlänka enkla volymer till en komposition visade sig framgångsrik och enkel. Projektet kunde där igenom möjliggöra stora programmatiska förändringar, som att till exempel ta bort en större aula och istället tillföra en större biblioteksbyggnad. Uppdelningen av byggnaden i flera...

Pages