Projekt

    Visa projekt

    Nya Kompassen

    Semrén & Månsson blev inbjudna till ett parallellt uppdrag att ge förslag på hur den centralt belägna gallerian Kompassen i Göteborg kunde byggas till med nya kontorslokaler. I uppgiften ingick att gestalta en ny tillbyggnad av kontorsyta på taket av det befintliga huset samt att se över befintliga fasader och byggnadens kommersiella attraktionskraft i stort. Viktigt i uppgiften var att tolka och hålla sig inom befintlig detaljplan för att kunna starta en projektering snabbt....

    Visa projekt

    Kv. Sprängaren

    Förslaget presenterar en ny port till Sundbyberg, ett dynamiskt gränsland i staden där historia möter framtida utveckling, där landskaplig högpunkt möter lågpunkt, där Sundbyberg möter Solna. Nya kopplingar etableras och topografins potential tillvaratas. Kv. Sprängaren blir ett förtydligande av stadens kanter och hörn, en målpunkt där riktningar möts i en levande stadsfront med varierande byggnadshöjder. En stadsfront som öppnar upp för siktlinjer och ljusinsläpp. Till...

    Visa projekt

    Karlatornet

    Efter en uppmärksammad internationell tävling om vad som skulle bli Nordens högsta byggnad utsågs Karlatornet – ett samarbete mellan brittiska Skidmore, Owings & Merrills (SOM) och danska Entasis – till vinnare. Tornet med sina 73 våningar placeras på Lindholmen och reser sig 245 meter ovan mark. Ett nytt landmärke för Göteborg som samtidigt blir startskottet för den nya stadsdelen Karlastaden – åtta kvarter med bostäder, kontor, handel och service. Karlatornet rymmer...

    Visa projekt

    Swedish Match

    Personal som trivs mår bra och stannar kvar. Detta uttrycktes som extra viktigt för Swedish Match när den ökande produktionen av snus krävde en större anläggning och tillverkningen flyttade från Göteborg till Kungälv. En helt ny anläggning gav möjlighet att skapa en optimal arbetsplats med höga krav på hygien, renhet och sist men inte minst trivsel. Varje produktionsenhet fick en egen färg och identitet och interiören domineras av en fondvägg i kraftig färg som löper mellan...

    Visa projekt

    Årstafältet

    Semrén & Månsson blev inbjudna att som ett parallellt uppdrag att rita ett bostadskvarter som en del av Årstafältet och gick därefter vidare med projektuppdraget. Med ett enkelt och yteffektivt normalplan skapades förutsättningar att på tomten åstadkomma något nyskapande med historisk anknytning. Här syns tydliga referenser till Årstas unika 50-talsstruktur och formspråk förenat med dagens gestaltningsprinciper. Variationen i höjd samt förhållandet mellan gavel och...

    Visa projekt

    Kontorshus vid Kungsportsplatsen

    I hjärtat av Göteborg, vid den tidigare Kungsporten, ligger det anrika Henningska Huset. Huset uppfördes 1846, ritat av Carl Georg Brunius, och har under åren innehållit verksamheter som lager, butiker av skilda slag, bostäder och kontor. Läget är suveränt, med utsikt över vallgraven, Avenyn , Trädgårdsföreningen och upp mot Lorensberg och Vasastaden. Detta, i kombination med det bubblande stadslivet innanför vallgraven gör lokalerna helt unika. Efter år av slitage fick Semrén...

    Visa projekt

    Campus Haga

    Campus Haga med Samhällsvetenskapliga Institutionen, inryms i två kvarter i stadsdelen Haga. Byggnaderna är uppförda i början av 1990-talet och ritade av den sk Hagagruppen med Vallgatan och Wallinders Arkitektkontor. Husen var då planerade med en vertikal kommunikation med ett trapphus för varje institution, som i ombyggnadsprojektet har förändrats till en mer horisontal kommunikation mellan verksamheterna. Semrén & Månsson har arbetat med ombyggnadsprojektering och...

    Visa projekt

    Polstjärnan

    Kvarteret Polstjärnan ligger sydost om Kungsbacka centrum. Det angränsande området planerades och byggdes på 60-talet, med de för den tiden typiska tre­våningshusen i tegel. Dessa omgärdar stora kuperade naturmarksgårdar med tallar och berg i dagen. En sparad västersluttning, högt och fritt belägen medger god plats för nya bostäder med milsvid utsikt. De fyra punkthusen i 5-6 våningar orienteras så att entréerna vänder sig mot varann två och två, och de nås via en...

    Visa projekt

    Villa Beyer

    Arbetet med Villa Beyer var en fantastisk möjlighet för Semrén & Månsson att få väcka ett unikt Göteborgshus ur dess törnrosasömn. Ett bokstavligt stenkast från Götaplatsen återskapades en klassisk villa i Lorensbergs villastad. Målet var att göra Villa Beyer till ett levande och väl fungerande hem genom att utveckla 20-talsvillan till ett modernt boende där material och planlösningar håller för samtidens krav. Omgärdat av kraftiga stenmurar och med sin borglika...

    Visa projekt

    CHALMERS NATURVETARGÅRDEN

    Semrén & Månsson har arbetat med inredningskoncept och lay-out i projektet Naturvetargården på Chalmers Gibraltargatan. Projektet knyter samman lokaler för flera inriktiningar på Chalmers för att förstärka såkallade styrkeområden - områden mellan de traditionella institutionerna där den mest innovativa forskningen ofta sker. Uppdraget har omfattat gestaltning av sådana kontaktytor och mötesplatser samt mer traditionella personalutrymmen.     Vi har strävat efter att...

    Visa projekt

    Hernhutaren

    Huset i hörnet av kvarteret Hernhutaren på Kungsportsplatsen i centrala Göteborg uppfördes runt 1860. Det är en klassisk adress som huserat såväl ägaren till Meeths varuhus som GPs redaktion och tryckeri.  Semrén & Månsson har för Wallenstam ritat en ombyggnad där husets befintliga plåttak ersätts med ett glastak med grafisk randning som ger en modern, ljus kontorsmiljö. Med ett sammanhållet uttryck och tydlig koppling till det ursprungliga blir det nya taket ett tillägg...

    Visa projekt

    Brf Hovås Park

    Semrén & Månsson ritar och projekterar en betydande del av Nya Hovås, bland annat ett nytt bostadskvarter för Veidekke Bostads AB. Visionen för det nya närcentrumet för stadsdelarna Askim och Hovås är en unik och individualiserad stadsmiljö med starka och tydliga variationer för att erbjuda ett personligt boende för många situationer och alla generationer. Den nya kvartersstrukturen är belägen centralt i Nya Hovås längs den nya huvudgatan Billdalsvägen. Här ryms 68...

    Visa projekt

    Kv Masten

    Bostadsrättsföreningen Masten ligger i det inre av Eriksberg men har ändå bara 200 meter till kajkanten. Byggnadsvolymerna är strama men lekfulla. De två volymerna har kontrasterande färger och oregelbunden fönstersättning. Mot berget är balkongerna fritt placerade med transparenta fronter. De kulörta tonerna är hämtade från omgivningen. Huset har en välkomnande entré av lobbykaraktär. Här kan man träffa sina grannar, hämta posten och även sitta ner en stund. Atmosfären...

    Visa projekt

    FASTIGHETSÄGARNA

    När Fastighetsägarna flyttade till nya lokaler efterfrågades en modern och dynamisk arbetsplats, en interiör som avspeglar företagets varumärke och arbetsmetoder. I entrén möts besökaren av en öppen reception, lounge och närliggande konferensrum. Formspråket är enkelt och funktionellt med lekfulla detaljer. En subtil användning av företagets profi lfärger, turkost och orange, håller samman interiören och skapar igenkänning för Fastighetsägarnas kunder. Planen är tydligt...

    Visa projekt

    Pagoden

    Ett q-märkt tobakslager och karaktäristiskt landmärke skulle byggas om till moderna kontorslokaler på totalt 12 000 kvm. Förutom att husets ursprungliga karaktär måste bevaras krävdes mer ljusinsläpp och ett genomgående hållbarhetstänk. 2012 utsågs den ombyggda Pagoden till en av Göteborgs två bästa byggnader. Pagoden som ursprungligen ritades av Cyrillus Johansson är ett tydligt exempel på 1920-talets byggnadsteknik. Byggnaden är monumental, med massiva tegelvolymer och...

    Visa projekt

    Eriksberg

    ”Förslaget tar konceptuellt avstamp i betydelsen av mellanrum. Att låta de platser och rumsligheter som uppstår mellan fysiskt byggd struktur få samma dignitet som det byggda. Att skapa släpp med variation för upplevelserikedom och livskvalitet.” Området Hammarparken är beläget där Hågadalens naturreservat möter Ekebydalen. Tomten är starkt kuperad och sluttar mot norr. Dagens och framtida bebyggelse i området utgör visuell fond till naturreservatet och bostadsområdena...

    Visa projekt

    Vintergatan

    Husen i det nya kvarteret bildar ett spännande nytillskott i de centrala delarna av Sundbybergs pittoreska och historiskt intressanta stenstad. Den högt belägna och kuperade tomten utgör Vintergatans lugnare avslut mot öster. Den kuperade landskapsbilden har varit en tillgång då de terrasserade gårdarna och de följsamma trappande hushöjderna knyter samman områdets skala i en dynamisk stadsbild. På Vintergatan sammanförs storstadens puls med småstadens charm och närhet till natur...

    Visa projekt

    Riksbanken

    Vid Hamnkanalen mitt i centrala Göteborg byggdes 1889 Riksbankens avdelningskontor med representativa banklokaler mot Hamngatan. Under årens lopp genomgick lokalerna omfattande ombyggnationer innan Riksbanken i mitten av 1990-talet lämnade byggnaden för gott. Semrén & Månsson inledde ett omfattande arbete där fastigheten renodlades och restaurerades för att återfå sin ursprungliga skepnad. Gårdsbyggnaderna mot Drottninggatan revs för att ge plats åt ett modernt kontorshus som...

    Visa projekt

    Almedals fabriker

    Almedalsfabriker ligger utefter Mölndalsån, strax söder om centrala Göteborg. Semrén & Månsson påbörjade arbetet med Almedalsfabriker under 2001. Uppdraget var att rensa, rusta upp och komplettera det gamla industriområdet och omvandla det till ett område med en blandning av kontor och andra verksamheter. Tillsammans med byggnadsantikvarier tog vi fram en plan för upprustning och en vision för områdets utbyggnad. Konceptet bygger på att byggnader av stort antikvariskt värde...

    Visa projekt

    Danska vägen

    Efter millennieskiftet, i en tid präglad av lågkonjunktur och slopade statssubventioner, var det få som ville bygga hyresrätter. Semrén & Månsson tog då initiativ till att utveckla hyresrätter i egen regi, vilket resulterade i markanvisning i stadsdelen Lunden i Göteborg. Markanvisningen, på ca 200 lgh, fordrade att projektet fördelades mellan flera parter, så vi sökte upp och slöt samarbetsavtal med JM (86 lgh) och Tuve Bygg AB (34 lgh). Projektet innebär ett helhetsgrepp...

Pages