Magasinet

Sedan början av 2000-talet har Semrén & Månsson arbetat med Juvelkvarnsområdet vid Eriksberg. En omvandlingsprocess inleddes då den gamla industrin skulle ritas om till bostäder. Först ut att byggas om och inredas till lägenheter var två av de stora tegelbyggnaderna: Kvarnen och Silon, ritade av stadsarkitekt Per Lennart Håkansson. Magasinsbyggnaden från början av 1900-talet är det sista huset som nu har byggts om till bostäder.

Den ursprungliga tanken för Magasinet var att, precis som med Kvarnen och Silon, behålla den befintliga muren och varsamt laga och bättra på efter behov. Murarna på Magasinet var dock av en annan konstruktionstyp och alltför illa medfarna för att kunna bevaras. Ett omfattande återuppbyggnadsarbete inleddes: fasaden demonterades, ursprunglig stomme revs och ersattes, och fasaden kläddes återigen med det ursprungliga teglet, valv, ankarjärn och smidesdetaljer. Utmaningen låg i att kombinera det klassiska hantverket med modernt industriellt byggande.

Bakom sina återuppbyggda fasader rymmer i dag Magasinet 119 bostadsrätter från  1–4 rum och kök. I trapphusentréerna möts de boende av råa betongväggar, smyckade med grafisk etsning av stiliserade sädesslag som minner om Magasinets historia och ursprungliga verksamhet. Det förenklade och råa uttrycket utgör en spännande kontrast till tegelfasadernas rika utsmyckning.

Adress
Bratteråsgatan, Göteborg
Bruttoarea
12 000 m²
År
2013
Uppdragsgivare
JM AB
Projektblad