KTH Studentbostäder

BostäderSamhällsfastigheter

Högt upp på KTH Campus ligger kvarteret Forskningen. Utsikten är slående. Studentbostäderna har fokus på innovation, hållbarhet. Och att vara effektiva med sina sparsamma kvadratmeter. Och så kanske största utmaningen: hur kan vi skapa 300 bostäder med en hyra som känns rimlig även för någon med studentekonomi.

KTH exteriör byggnader

UppdragsgivareEinar Mattsson

PlatsKTH Campus, Stockholm

År2013-2017

Bruttoarea6 500 m2

UtmärkelserVinnare av The Class Property Innovation and Sustainability Award 2018. Nominerad till Bopriset 2018 och till Årets Bygge 2019.

FotografPetter Cohen

KTH exteriör detaljer dörrar och fönster

”Teamet ville skapa något som är maximalt funktionellt och samtidigt vackert – byggnader som bidrar med mer än bara bostäder.”

Linda Teng, Bostadsutvecklare / Innovationsledare Campus - och stadsutveckling på Akademiska Hus

Att bygga så att studenter har råd att bo

Studenternas begränsade budget var utgångspunkten när vi började rita smarta och yteffektiva lösningar. Det utmynnade i studentbostäder som är bland Sveriges allra största plusenergihus. Med smart värmeåtervinning, bergvärme och strategiskt placerade solceller har vi lagt grunden för en långsiktigt ekonomisk och hållbar förvaltning.
– Om du har 10 000 kronor – hur mycket kan du då egentligen lägga på ditt boende? Hur mycket använder du din bostad och vad använder du den till? För att få ihop ekvationen rimlig hyra + hög kvalitet i boendet har vi arbetat mycket med multifunktionalitet. Till exempel har vi valt att maximera förvarings- och funktionsytorna, säger arkitekten Lena Fagle.

KTH exteriörer byggnader
KTH exteriörer betongbyggnader med grönska
KTH exteriör betongbyggnad

Tryggare boende i betong

Inspirationen för byggnadernas utformning har varit tomtens storslagna utsikt och klipphällarna. Att bygga i betong bestämdes från början. Få men väl utformade detaljer ger ett konsekvent helhetsintryck. Mellanrummen mellan huskropparna ramar in omgivningarna som tillsammans med himlen bildar (ute)rum där de boende kan träffas och hänga med vänner. Ambitionen har hela tiden varit att arkitekturen till ett tryggare område. Exempelvis en uppglasad tvättstuga. Med en lounge mot torget som används av studenterna för att umgås eller för att plugga.

”This project has an impressive set of details that from the very conception have as goal to make the building sustainable and raise an environmental conscience its residents.”

João Pinto, ordförande för studentnätverket Erasmus

KTH interiör gul tvättstuga
KTH interiör detalj trappräcke
KTH exteriör bänk och fasad
KTH exteriör detalj trappa

Forskar för smartare byggprocess och bättre boende

I KTH Live-In Lab forskar man kring system, teknik, livsstil och beteenden. Labbet är en del av KTH Studentbostäder och det byggs om varje år som en del i forskningen. Semrén & Månsson är samarbetspartners i projektens första utförande. Målet med forskningen är att hitta lösningar på hur man kan minska tiden från konceptfas till byggfas för att på så sätt kunna bygga fler och bättre bostäder snabbare.

– Kvarteret Forskningen är ett bra exempel på hur vi ser på arkitektur som en helhet. Med Live-In Lab undersöker och utmanar vi de utmaningar som bygg- och fastighetsbranschen står inför, säger arkitekten Lena Fagle.

KTH exteriör detalj
KTH exteriör fasad och dörr

Dela

Lina Wågström, arkitekt, partner och regionchef Stockholm på Semrén & Månsson

Kontakta mig om du vill veta mer

Lina Wågström

+46 739 81 85 56lina.wagstrom@semren-mansson.se

Vill du bli kontaktad?

Är du intresserad av att lära dig mer om oss och vårt arbete. Kanske vill du starta ett samarbete? Låt oss kontakta dig! Du kan få meddelande från oss med sånt vi tycker är intressant!

FacebookLinkedInInstagram