Karlatornet

Efter en uppmärksammad internationell tävling om vad som skulle bli Nordens högsta byggnad utsågs Karlatornet – ett samarbete mellan amerikanska Skidmore, Owings & Merrill (SOM) och danska Entasis – till vinnare. Tornet med sina 73 våningar kommer att placeras på Lindholmen och reser sig 245 meter ovan mark. Ett nytt landmärke för Göteborg som samtidigt blir startskottet för den nya stadsdelen Karlastaden – åtta kvarter med bostäder, kontor, handel och service.

Karlatornet rymmer cirka 600 bostäder, allt från traditionella smålägenheter till generösa lyxlägenheter i toppklass. I lågdelen inryms även hotell med 300 rum och tillhörande spa, gym och konferensanläggning tillsammans med kontor, verksamhetslokaler och entré till 69:e planets utsiktsvåning.

Semrén & Månsson har alltsedan projektstarten varit SOM:s lokala arkitekt och rådgivare åt Karlastaden Utveckling AB som står bakom projektet. Uppdraget omfattar bland annat utformning av byggnadens hotell och kontor samt projektering av system- och bygghandlingar för stomme, publika ytor och hotell- och kontorsdel. Därutöver har kontoret gått in som projekteringsledare för bostäderna i tornet.

Under projektets gång har Semrén & Månsson även bistått övriga aktörer i det löpande skiss- och utredningsarbetet.

Bruttoarea
98000 m²
År
2017
Uppdragsgivare
Karlastaden Utveckling AB
Projektblad