Brf Klätterträdet

Semrén & Månssons samarbete med Veidekke i området Kvillebäcken fortsatte efter Brf. Cyklisten med lotten O2. Denna tomt ligger i ett av stadsdelens bästa läge, intill parken utmed bäcken och närmast kommunikationerna vid Backaplan.

För att ge de boende i huset en unik tillgång valde vi här att rita en byggnad med en stor allmän takterrass. Ungefär halva husets tak utgörs av den gröna terrassen där de boende kan umgås, odla, sola och till och med strosa bland träden - därav förenings namn Klätterträdet.

Byggnaden rymmer drygt 80 lägenheter och är effektivt uppbyggd kring två trapphus förbundna av en loftgång på husets gårdssida. Byggnadens uttryck är mot gatan sobert i en vit puts. De indragna balkongerna är färgsatta i starka kulörer för att bryta mot den sobra strukturen i övrigt. Kulörerna återkommer också på loftgångens fasader som utgörs av stående träpanel. Även loftgångens konstruktion bidrar till den stringenta känslan i husets yttre. Smäckra dragstag fästa i utkragande balkar från taket bär samtliga loftgångar vilket skapar ett luftigt, svävande uttryck, utan pelare.

Under den förhöjda gården ryms ett parkeringsgarage för 36 bilar men precis som i Brf Cyklisten har man också här satsat mycket på bra cykelförvaring för olika typer av cyklister.

Adress
Kvillebäcken, Göteborg
Bruttoarea
6000 m²
År
2013
Uppdragsgivare
Veidekke Bostad AB
Projektblad