Växjös nya ikonbyggnad fylls med liv

Publicerat 2018-11-01

Jätteprojektet Icon är nästan färdigbyggt. Här ryms 220 bostäder, kontor och gymnasieskola i en byggnad som på goda grunder kallats Smålands nya landmärke. Härom veckan begav sig Studio Publik till Växjö för att se sin skapelse ”live”.

- Vi passade på att besöka projektet just i den spännande skärningspunkten när det övergår från byggarbetsplats till att fyllas med liv. Man kan redan ana vilken betydelse byggnaden kommer att få för arenaområdet, säger byggnadsingenjören Brita Palm på Semrén & Månsson som har arbetat med Icon sedan 2015.

Idén om en ikonbyggnad i Växjö väcktes i början av 2014 och första spadtaget togs i januari 2016 under ledning av APP Properties. Den 67 meter höga L-formade byggnaden tronar nu i centrum av den framväxande Arenastaden, i anslutning till VIDA Arena, gamla ishallen och Myresjö Arena. I byggnadens lågdel ligger Växjö Fria gymnasium som redan myllrar av elever. Även på plan fem är hyresgästen – Nordea – på plats, och i mitten av oktober fick de första boende tillträde till sina lägenheter i det södra tornet.

- Med Icon öppnar vi upp för bostäder och annat som behövs för att göra området till en stad och inte bara en arenabebyggelse. Målet har varit att skapa ett hus som lever under stora delar av dygnet och som kan samla människor, berättar Magnus Månsson, arkitekt och koncernchef på Semrén & Månsson och själv bördig från Växjö.

Det är ett mål som definitivt är på väg att förverkligas. Alla som bor, arbetar eller pluggar i Icon har till exempel tillgång till en gemensam takterrass med skybar som också kommer att vara öppen för allmänheten. Och utsikten går inte av för hackor, kan gänget från Semrén & Månsson intyga. I oktobersolen kunde man liksom Ida i flaggstången se ända till Mariannelund.