Tidlös kvalitet i Vasastan lockar många

Publicerat 2017-09-29

På anrika Karlbergsvägen i Birkastan i Stockholm ritar Semrén & Månsson ett nytt flerbostadshus med unika bostadsrätter för bostadsuvecklingsbolaget Patriam. En lugn oas mitt i den pulserande storstaden, som inför säljstarten lockat över 2500 personer att anmäla intresse för de 85 lägenheterna.

Men så är det också ett boende utöver det vanliga. Läget är i sig unikt – här bygger man inte nytt i första taget – och byggnaden är omsorgsfullt gestaltad för att harmoniera med områdets befintliga arkitektur från förra sekelskiftet.

- I dagens slit- och slängsamhälle bygger man allt för ofta snabbt och billigt med resultatet att byggnaden blir dyr att underhålla och snart förlorar sin glans. För oss är det viktigt att istället tänka långsiktigt från början. Precis som grannhusen på Karlbergsvägen ska vårt projekt fortfarande upplevas som attraktivt efter hundra år. Det kräver en tidlös arkitektur med ärliga material som åldras vackert, säger handläggande arkitekten Jakob Luttinger.

Få och rena material, sobra detaljer och gediget hantverk präglar projektet utifrån och in. Lägenheterna, som är mellan 50 och 360 kvadratmeter, är inredda i samarbete med kända stylisten Lotta Agaton utifrån två olika designkoncept: klassisk natur och modern minimalism. Bland de utvändiga kvaliteterna märks fasader av tegel och terrazzo, en lummig och vilsam innergård och en stor takterrass.

Säljstarten sker tisdagen den 17 oktober på Sven-Harrys konstmuseum i närliggande Vasaparken. Här kommer intresserade att kunna titta närmare på bilder och planlösningar över de 85 lägenheterna samt studera en modell av fastigheten.