Stenbrott blir 750 klimatsmarta bostäder

Publicerat 2018-08-27

I dag presenteras planerna på ett minst sagt annorlunda bostadsområde. Tillsammans med världsberömda arkitektkontoret Snøhetta förvandlar Next Step Group ett uttjänt stenbrott till 750 attraktiva bostäder i en naturskön skogspark med badrocksavstånd till Landvettersjön. Ett projekt som Semrén & Månsson är stolta att medverka i.

Bostadsområdet i Härryda kommun blir Next Step Groups "uppföljare" till nyskapande Nya Hovås i södra Göteborg – också det ett område där Semrén & Månsson varit delaktiga. Med planerad byggstart 2019 uppförs Wendelstrand på ett gammalt stenbrott där ett sår i landskapet ska läkas och naturen återskapas. Området kommer att bestå av flerbostadshus och radhus nästan uteslutande byggt i trä. Med vackra miljöer och klimatsmarta hus är ambitionen att Wendelstrand ska bli en vägvisare mot ett bättre sätt att bygga och bo.

Vid sidan av bostäder, förskola och äldreboende får området ett arkitektoniskt landmärke: Lakehouse. Byggnaden blir områdets nav med restaurang, kafé och en amfiteater i anslutning till ett aktivitets- och stadsdelshus. Här finns coworking-kontor med arbetsplatser, gästlägenheter och ett gym. Lakehouse blir den första byggnaden som står färdig. Den kommer att fungera som en arena dit Next Step Group bjuder in till kunskapsutbyte om framtidens stadsutveckling, men Lakehouse ska också användas för att testa prototyper på hållbara lösningar för bostäderna i Wendelstrand.

– Vi vill skapa en bra boendemiljö med arkitektur av hög kvalitet i vacker natur. Områdets kärna blir bilfri med plats för trygg lek och rekreation. Boendeformer och lägenhetsstorlekar kommer att variera och det dominerande byggnadsmaterialet kommer vara trä, säger Louise Heilborn, Projektchef på Next Step Group.

Arkitekturen präglas av naturens element. Området hämtar inspiration från trädets olika delar: trädtoppen, stammen, rötterna och fröet. Alla byggnader får form och identitet av olika byggmetoder, träslag och ytbehandling. Resultatet ska bli ett område med stor variation och stark karaktär. 

I projektet samarbetar Semrén & Månsson, förutom med Next Step Group och Snøhetta, med Radar Arkitektur & Planering samt Sweco. Läs hela pressmeddelandet från Next Step Group här.

Mer information om projektet finns på Next Step Groups hemsida.