Semrén & Månsson inbjudna till Russian Investment Forum

Publicerat 2018-03-02

2013 öppnade Semrén & Månsson det första svenska arkitektkontoret i Ryssland på 100 år. Sedan dess har kontoret deltagit i flera stora projekt över hela landet och adderat ett nytt angreppssätt kring arkitektur och stadsplanering. I veckan deltog Magnus Månsson som talare på Russian Investment Forum i Sotji, där majoriteten av den ryska fastighetsbranschen samlats för att diskutera kvalitativt byggande.

Innan 2025 planeras för 900 miljoner kvadratmeter nya bostäder i Ryssland. Det innebär en unik möjlighet att förbättra livskvaliteten för närmare 30 miljoner ryska invånare och samtidigt modernisera och utveckla hela byggprocessen. Temat ’Modern Housing’ står högt på agendan under Russian Investment Forum, i den före detta OS-staden Sotji. Och i paneldebatten för fastighetsbranschens utveckling finns flera ryska ministrar, dit även Semrén & Månssons koncern-vd Magnus Månsson är inbjuden för att delge sina tankar kring ämnet stadsplanering.

- Efter fem år på den ryska marknaden har vi fått ett mycket gott renommé. Det är en stor ära att bli inbjuden som talare och få möjligheten att dela med oss av vårt perspektiv på skandinavisk arkitektur, hållbar stadsplanering och förvaltning, säger Magnus Månsson.

Ett nyligen presenterat lagförslag i Ryssland innebär att man inom ett par år ska definiera en minimistandard för lägenheter och urbana miljöer, i syfte att öka det kvalitativa byggandet.  Taktiken att sänkta produktionskostnaderna har redan visat svagheter. För trots kortsiktiga vinster skapas andra utmaningar på längre sikt - högre förvaltningskostnader som ett resultat av billiga byggmaterial och i det större perspektivet mindre attraktiva städer.

– Den ryska stadsplaneringen behöver en kursändring för att moderniseras och addera en mer mänsklig skala. Vi har en stor möjlighet att som arkitekter med helhetssyn tillföra en extra dimension med ett hållbart anslag, som kommer synas i de ryska städerna i generationer framåt, säger Magnus Månsson.

Semrén & Månsson har i dag kontor i Sankt Petersburg och Moskva och arbetar med allt från bostäder till sjukhus och storskalig stadsplanering.