Semrén & Månsson blir projektpartner till Skidmore, Owings & Merrill (SOM)

Publicerat 2014-11-27

I juni stod det klart - Nordens högsta byggnad kommer att ritas av välrenommerade arkitektkontoret SOM. Till hjälp har det amerikanska bolaget nu utsett sin svenska partner och valet föll på Semrén & Månsson.

– Jag är mycket stolt och glad över att vi har fått förtroendet att stötta SOM i deras arbete. Vår roll blir att agera de lokala arkitekterna som ska lotsa dem genom de specifika lagar och byggnadsregler som gäller i Sverige. Det är ett spännande samarbetsprojekt som vi ser fram emot, säger Magnus Månsson, koncern-VD på Semrén & Månsson.

 

I slutet av förra året utlyste byggkoncernen SERNEKE tävlingen om att rita Nordens högsta hus med placering på Lindholmen i Göteborg. 58 bidrag från världen över skickades in till tävlingen och i juni utsågs SOMs bidrag Polstjärnan till vinnare, i hård konkurrens med många välmeriterade arkitektkontor. Till hjälp väljer nu SOM Semrén & Månsson som sin svenska partner. Semrén & Månsson, med kontor i Sverige, Polen och Ryssland, har egen erfarenhet av adaptionsprocesser och av att ta hjälp av inhemska arkitekter och för att anpassa design och ritningar till landets byggnadsregler.

– Vi har förståelse för hur det är att vara i SOMs läge, att vinna en tävling i ett land där man inte verkat tidigare är inte helt enkelt. Men vi kan lätt leva oss in i den rollen och hur man på lämpligaste sätt kan stötta och guida. Jag tror att det är en stor anledning till att vi blev valda som samarbetspartner, säger Magnus Månsson.

Inte mindre än sex av världens 15 högsta hus är signerade SOM. Och nu är det då dags för Göteborg att få Nordens högsta byggnad på plats. Den 230 meter höga skyskrapan Karlavagnstornet, som beräknas kosta 2 miljarder, ska stå klar 2019 och hela området omfattar ca 200 000 kvm blandstad med tolv kvarter bostäder, kontor och butiker.

Samarbetsprojektet startas upp inom någon vecka, inledningsvis ska koncept och designfrågor  spikas för att efter jul kunna sätta ner pennan på ritbordet. Kontoren kommer att tillbringa mycket tid tillsammans, både i 3D och på skärm.

– Det ser vi fram emot. Vi arbetar dagligen mellan våra fyra kontor i tre länder, så vi är vana. Att addera Chicago till mixen ska bara bli spännande, säger Magnus Månsson.