Semrén & Månsson bakom nytt landmärke i Växjö

Publicerat 2016-01-29

Idag fredag sätts spaden i marken för byggandet av Smålands nya landmärke – Icon Växjö. 37 000 kvadratmeter i 20 våningar ska det bli och det är arkitektkontoret Semrén & Månsson som ritat byggnaden. - Det har varit en härlig utmaning att skapa en fastighet som tillför nya funktioner till området samtidigt som den blir en symbol för framtidstron i Växjö, säger den ansvarige arkitekten Magnus Månsson.

I Arenastaden i Växjö trängs en mängd olika sportanläggningar med varandra. Området är välbesökt och hjärtat i Växjös föreningsliv. Här spelar Växjö Lakers, de regerande svenska mästarna i ishockey, och dessutom det legendariska fotbollslaget Öster sina hemmamatcher. Och nu ska området få en profilbyggnad som kommer sticka ut rejält.

– Målet har varit att skapa ett hus som lever under stora delar av dygnet och som kan samla människor, säger Magnus Månsson, arkitekt och koncern-vd på Semrén & Månsson.

Byggnaden uppförs runt den gamla ishallen som ett stort L. Dess yttre kommer präglas av den 20 våningar höga delen och de ränder som sveper runt fastighetens fasader och skapar liv. Den ska inrymma hotell med 240 bäddar, kafé, restaurang, skybar, pool med relax- och spaavdelning, gym, bowlingarena, 226 bostäder, 5 000 kvadratmeter kontor samt gymnasieskola för 500 elever. Det är bolaget Alpha Property Partners som står bakom satsningen.

Arkitekten Magnus Månsson är själv bördig från Växjö och känner starkt för att få vara med i processen. – Det är en ära att efter många år vara tillbaka i mitt barndoms Växjö och genom projektet bli en del av att bygga stadens framtid. Icon Växjö beräknas stå klart under mitten av 2018.