Semrén & Månsson bakom nytt landmärke i Skärhamn

Publicerat 2017-12-20

Längst ut på piren i Södra Hamnen, granne med Nordiska Akvarellmuseet, håller en ny hotellupplevelse på att ta form. Med unik arkitektur, restaurang och spa i världsklass ska projektet Gråskär, ritat av Semrén & Månsson, ta Skärhamn in i framtiden.

Det cirka 10 000 kvadratmeter stora hotellet placeras alldeles vid vattenbrynet i Södra Hamnen i Skärhamn och kommer att erbjuda konferens, spa och restaurang med slående utsikt. Förutom att tillgodose behovet av övernattningsmöjligheter i Skärhamn blir byggnaden, med sin djärva men samtidigt smäckra siluett, ett nytt signum och en attraktion i sig för det lilla samhället.

- Det är ett fantastiskt läge. Många kommer till akvarellmuseet och så åker de till en annan kommun för att bo, och de gästerna vill vi såklart ha. Men framförallt vill vi att det här ska vara en anledning till resande i sig självt, att man kommer hit för konferenser och spa och hela upplevelsen, säger Stefan Gustafsson på Conventibus, själv född och uppväxt i Skärhamn, som står bakom hotellprojektet.

Gestaltningen tar sin utgångspunkt i Skärhamns historia med sjöfart och fiskeindustri. Byggnadens formspråk knyter an till såväl fartygens proportioner, master och tågverk som lutfiskberedningens karaktäristiska torkställningar med tusentals hängande spillångor. Inspiration kommer även från engelska pirar som ”svävar” över havet och tar vara på mötet mellan hav och land, vilket ger fantastiska möjligheter både ytmässigt och arkitektoniskt.

- Det här är ett speciellt projekt att få vara en del av. Inte nog med att placeringen är unik och den arkitektoniska ambitionen hög – hotellet har också alla förutsättningar att lyfta områdets ekonomi. Vi på Semrén & Månsson har deltagit som rådgivare från start och bland annat hjälpt till att ta fram en kostnadskalkyl för bygget, och vi tror på projektet som ett vitalt tillskott för Tjörn och Skärhamn, säger Magnus Månsson, arkitekt och koncernchef på Semrén & Månsson.

Arbetet pågår nu med en detaljplan för hela Södra Hamnen, som förutom hotellet omfattar 70–100 nya bostäder, 6000 kvadratmeter yta för verksamheter, parkering och utbyggnad av akvarellmuseet.