Semcon vinnare av Rödfärgspriset 2016

Publicerat 2016-10-27

Hurra! Semcon vann! Så här fin motivering hade juryn:

”Årets vinnare av Rödfärgspriset är något så oväntat som en crossover mellan hightech och tradition och omdefinierar i ett slag allt vad slamfärgsfasader hittills har varit. Bakom ett väderskyddande skal utfört i den senaste glasbyggnadstekniken lyser den rödfärgade träfasaden upp i solljuset med varm intensitet och låter spjutspetsteknologi möta stugromantik i skön förening.”

Semrén & Månsson är väldigt stolta och glada över att ta emot 2016 års Rödfärgspris för Semcons huvudkontor på Lindholmen i Göteborg. Tillsammans med Semcon och Castellum har Semrén & Månsson velat skapa en modern arbetsplats med plats för samarbete och individuell koncentration. Avsikten var att genom arkitekturen understryka och stödja Semcons arbetssätt och värderingar. Semcon är ett internationellt teknikkonsultföretag och varje detalj i nybygget är utformad för att stödja den kreativa arbetsmiljö som Semcon står för.

-Arbetsprocessen präglades mycket av spänningen mellan teknologi och människa och mellan modernitet och tradition, berättar Charlotte Erdegard som ledde arbetet hos Semrén & Månsson. Glashinnan i byggnadens yttersta skikt blev ett skydd från det hårda och havsnära klimatet. Allteftersom vi jobbade på blev materialvalet för det inre skiktet i vårt hus självklart – råhyvlad träpanel med slamfärg. Blankt mot strävt, hårt mot mjukt.

Valet av slamfärgens kulör föll till slut på klassiskt falurött.

-Vi provmålade flera olika kulörer, från ljusaste ockra till djupaste rött, och cyklade ut till platsen för att testa resultatet med vattenreflektioner och himmel. Vi ville återknyta till platsen – hamninloppets rustika karaktär, de roströda kranarna och materialiteten på kajerna. Tillsammans med glaset som reflekterar himlen och hamnen blev resultatet nästan drömskt. 

Läs mer här: http://www.rodfargspriset.se/2016/04/semco/