Idag firar vi vår födelsedag

Publicerat 2019-11-11

Idag, 12 november, är det inte mindre än exakt 50 år sedan muraren och arkitekten Per-Rune Semrén startade det arkitektkontor vi idag kallar vår arbetsplats. Sedan 1969 har vi på Semrén & Månsson nyfiket tagit oss an möjligheter och utmaningar. Vi har öppnat blicken mot vår omvärld för att utveckla arkitektens roll, hitta nya samarbetsformer och utmana det standardiserade. Vi har sett branschen förändras men också varit med och drivit på utvecklingen. Målet är ytterligare 50 år av värdeskapande arkitektur, för att tillsammans bygga ett än bättre samhälle.

 

Hej Magnus Månsson. 

Nu är det 50 år sedan starten, och 40 år för dig som aktiv i bolaget. Vad är du mest nöjd med? 

Det är många saker jag gläds åt idag; att vi växer och frodas, all värdeskapande arkitektur vi har bidragit med genom åren, våra kunder som tycker om både det vi räknar och ritar åt dem, att vi är på god väg att förflytta arkitektrollen och att vi fortfarande har en fantastisk ambition att ta oss framåt, där lusten är obruten att utveckla både arkitekturen och vår verksamhet. Jag utmanas fortsatt av att finna nya vägar och lösningar som driver mig och företaget framåt. 

 

Den där obrutna lusten, var kommer den ifrån? 

Jag älskar det jag gör, så enkelt är det och jag blir aldrig fullärd. Min inspiration finner jag genom resor och i min professur på Chalmers. Där möter jag unga studenter med lust till yrket och bra idéer kring framtiden som ger vitalitet till det visionära tänkandet. Man lär så länge man har elever var det någon som sa.  
 

Femtio år är lång tid när man tittar i backspegeln, kan man se lika långt framåt i tiden?

Nej det kan man inte föreställa sig. Inte heller 20 år, men man kan ana hur världen kan se ut om tio år och planera för fem. Men det blir sannolikt inte det rätt ens det. Det enda jag tror man kan göra är att sätta en riktning och gå åt det hållet. Och det ska vi fortsätta att göra.

 

Men om du försöker spana in i kristallkulan, vad ser du?

Jag ser ett stort behov av att bygg och fastighetsbranschen måste genomgå en strukturomvandling. Detta har de flesta andra branscher redan har genomfört. För vår del som arkitekter blir detta en möjlighet att kunna ta ett steg fram och också ta ett större ansvar för såväl process som vår kunds affär. De nya förutsättningarna ger oss en än större anledning att utbilda oss inom bland annat ekonomi, så att vårt holistiska perspektiv blir mer komplett och vi bättre kan bidra till branschens förnyelseprocess.