Fem år av svensk design på ryska

Publicerat 2017-06-14

När Semrén & Månssons första kontor öppnade i Ryssland år 2012 var de bara fem. I dag har personalstyrkan femdubblats och kontoret får allt fler chanser att jobba med stora och viktiga projekt på den ryska marknaden. Det fanns med andra ord all anledning att fira när kontoret i Sankt Petersburg förra veckan bjöd in till femårskalas.

Firandet blev samtidigt en invigning av det nya kontoret, granne med svenska konsulatet, dit flytten gått bara en månad tidigare. Kontoret ligger i ett område i centrala Sankt Petersburg med starka historiska kopplingar till Sverige. För att fullända det svenska temat hade man dagen till ära dukat upp med svenska delikatesser åt de många gästerna, varav vissa rest så långt som från sibiriska staden Irkutsk.

- Det här är en viktig milstolpe för oss. När vi ser tillbaka på de senaste fem åren kan vi konstatera att vi inte bara etablerat oss som en stabil aktör på den ryska marknaden, utan även byggt upp en respekt som ett kontor att räkna med. En viktig drivkraft för oss är att förbättra levnadsmiljön för människor genom att införliva svenska värderingar i projekten. Därför är det väldigt roligt att se att vårt koncept – fullvärdig svensk design enligt ryskt regelverk – blivit en sådan framgång, säger Maria Broman, chef för Semrén & Månssons verksamhet i Ryssland.

Semrén & Månsson har i dag kontor i både Sankt Petersburg och Moskva och arbetar med allt från bostäder till sjukhus och storskalig stadsplanering. I början av året vann kontoret en stor tävling om en stadsplan i sydvästra Moskva. Och fler spännande projekt är på gång, säger Maria Broman, som lovar att berätta mer om detta inom kort.