Drömprojekt på Lindholmen ger unga en chans på bomarknaden

Publicerat 2017-04-24

Att det råder bostadsbrist i Sverige är ingen nyhet. Utan miljoner på banken eller decennier i bostadskö har unga i dag små chanser till bra boenden i attraktiva lägen. Är det inte dags att vi utmanar den sanningen? Se och lär av fantastiska projektet Lindholmshamnen.

I ett perfekt läge vid Älvstranden ritar vi för Riksbyggens räkning ett helt nytt kvarter med ytsmarta bostäder, vid tilldelningen öronmärkta för unga mellan 18 och 30 år. Ett boende som trots hög standard och nära till ”allt” blir ett realistiskt alternativ för den resurssvaga målgruppen. Lösningen stavas kooperativ hyresrätt.

- Att bo i kooperativ hyresrätt ger stort inflytande över boendet, samtidigt som den ekonomiska insatsen är betydligt lägre jämfört med en bostadsrätt. Fastigheten ägs av en kooperativ förening med de boende som medlemmar. Du betalar en summa i insats när du flyttar in och därefter vanlig hyra varje månad. Till skillnad från en bostadsrätt kan du inte köpa eller sälja nyttjanderätten till marknadspris. Istället får du tillbaka insatsen om du flyttar, säger Pierre Strömbäck, projektledare på Riksbyggen.

En satsning som inspirerar

Satsningen på kooperativa hyresrätter är alltså tänkt att öppna dörrar på bomarknaden som tidigare varit stängda för majoriteten av de unga. Vilket såklart i sig är ett ädelt mål. Men nästan lika mycket handlar det om att utmana byggbranschen. Visa att det faktiskt går. Att prisvärda ungdomsbostäder i attraktiva lägen är möjliga – och dessutom värda att satsa på.

- Det är otroligt inspirerande att jobba med en beställare som tar initiativ till och vill ta ett stort samhällsansvar, och som aktivt arbetar för en målgrupp som har ett tufft utgångsläge på den överhettade bostadsmarknaden. Det är i projekt som detta man känner att man gör skillnad på riktigt, säger Louella Vetter, en av arkitekterna som jobbar med Lindholmshamnen.

Fokus på hållbarhet och dialog

Lindholmen är en ung stadsdel där hållbarhet har stort fokus och tanken är att Lindholmshamnen ska erbjuda ett boende utöver det vanliga. Här ska man inte bara ha råd att bo, utan också genom själva boendet uppmuntras till en hållbar livsstil. Tanken om hållbarhet genomsyrar projektet i allt från materialval i produktionen till lösningar som låter de boende samutnyttja, källsortera, och rentav odla sin egen mat. Och som grädde på moset bjuder Riksbyggen in den unga målgruppen att vara med och påverka redan från start. Ett arbetssätt med många fördelar, menar Louella Vetter.

- För att lösa ekvationen attraktivt och hållbart, men utan en hisnande prislapp, måste vi tänka innovativt och smart i alla delar av produktionen. Vare sig det handlar om flexibla rumslösningar, gemensamma ytor för umgänge och rekreation eller odlingslotter på taket är det en stor tillgång att de potentiella framtida hyresgästerna själva får komma till tals. Vem vet, kanske ser de möjligheter där vi inte ens tänkt på att leta.

Planerad inflyttning år 2021

Kvarteret kommer när det står färdigt att omfatta omkring 250 lägenheter av varierande storlek, och de första hyresgästerna beräknas kunna flytta in mot slutet av år 2021. Och även om kostnaden är en viktig aspekt i projektet är det inte tal om att göra avkall på den arkitektoniska kvaliteteten. Tvärtom lägger vi ribban högt, med målet att skapa ett kvarter att känna sig hemma i, vara stolt över, inspireras av och utvecklas med. Nu och för generationer framåt.