Arkipelago i hållbarhetens tecken

Publicerat 2018-03-07

I förra veckan var det dags för arbetsmarknadsmässan Arkipelago på Chalmers i Göteborg, i år med temat ”hållbart”. Semrén & Månssons rosa monter fylldes snabbt av nyfikna studenter som bland annat fick fundera på vilka värden de vill bidra med som färdiga arkitekter.

Återkommande teman var – inte oväntat – hållbarhet, trygghet, gemenskap och livskvalitet. Mjuka värden som arkitekter lägger stor vikt vid redan i dag, och som i framtiden kommer att få allt större betydelse i projekten. Så hur når vi dit, rent praktiskt?

- Man ska inte glömma bort att vägen till dessa mjuka värden ofta går via hårda, rent krassa värden. För att vi arkitekter ska få utrymme och förtroende att förverkliga våra idéer måste vi visa att vi förstår kundens affär och kan skapa ekonomi i projekten. Därför jobbar vi alltid med helheten, det vill säga form, teknik och ekonomi i samspel, säger Anders Erlandsson, vd på Semrén & Månsson.

Elin Marasovic och Hjalmar Bolinder är båda traineer på Semrén & Månsson och var kontorets utsända på plats under mässan. De håller med om att man som verksam arkitekt har en bredare roll än vad man kanske tänker sig under utbildningen.

- Under dagen fick vi möjlighet att svara på frågor om sådant som jag minns att jag själv funderade på under utbildningen. Det blev många spännande samtal, till exempel om hur man omvandlar ideala värden till faktiska projekt och hittar lösningar utifrån verklighetens förutsättningar, säger Hjalmar Bolinder.

Som tack för att studenterna delade med sig av sina tankar fick de med sig souvenirer i form av tygpåsar, anteckningsböcker och tumstockar. Fem lyckliga vinnare kommer dessutom snart att få hämta en bonusgåva i samband med en fika på Semrén & Månssons huvudkontor. Vilka dessa blir meddelas under nästa vecka.

Är du student och sugen på att praktisera på Semrén & Månsson hösten 2018? Den 31 mars börjar vi gå igenom ansökningarna – läs mer här