Anrik biograf får smakfull tillbyggnad

Publicerat 2018-11-27

Den gamla biografpärlan Bio Göta vid Götaplatsen har fått nytt liv i Semrén & Månssons och Wallenstams regi. Nu växer biografen med en serveringspaviljong ut mot Avenyn, även den signerad Semrén & Månsson.

Den nätta tillbyggnaden ska inrymma restaurang och bar och kommer samtidigt att fungera som ett gemensamt vindfång från vilket man når bions entréhall. Förutom att biobesökarna snart kan ta sig en bit mat i anslutning till filmen kommer serveringen att bidra med liv och rörelse ut mot Avenyn.

- Övre delen av Avenyn är i dag ganska folktom på kvällarna. Med ett ökat folkliv spritt över dygnet kommer platsen att upplevas som tryggare, säger byggnadsingenjören Brita Palm på Semrén & Månsson som jobbar med tillbyggnaden.

I ett läge som detta, mitt i göteborgarnas gemensamma vardagsrum, är gestaltningen A och O. Här har de hundraåriga träden som står framför huset kommit att spela en viktig roll. För att inte skada trädens rotsystem har paviljongen fått en sinnrik uppbyggnad av stålbalkar som bär upp glastak och fasad. Resultatet är ett lekfullt möte mellan form och funktion som med lite god vilja för tankarna till just – trädkronor.

Bygget pågår nu för fullt och paviljongen beräknas stå färdig våren 2019.