Krönika: Erfarenhet och nyfikenhet är nyckeln

För tio år sedan, sommaren 2009, sitter jag i min ensamhet och klurar på hur jag vill ha det. Jag är nyss fyllda 50 år och det ger en bra mittlinje för att spana både framåt och bakåt. Valet av plats är densamma som alltid när jag vill tänka långa, sammanhängande tankekedjor – en utvald plats norr om Falkenberg med vacker utsikt över havet. En vy som bjuder in till inspirerande idéer. Stolen jag sitter på är bekvämt insutten och jag brukar luta den tillbaka en aning som belöning efter väl genomfört tankearbete.

Den här sommardagen handlade funderingarna om Semrén & Månsson. Vi var strax över 40 personer och bolaget gick bra. Men mitt envisa utvecklingsbehov gjorde sig påmint. Vad ska hända härnäst? Det tog ytterligare ett par vändor till plaststolen den sommaren, men sen hade jag planen klar för mig.

På vår 40 års-middag i Kosta 2009 presenterade jag visionen; vi ska bli 100 personer.

Det blev ett par nervösa skratt i lokalen minns jag. Men kan man inte tänka tanken, så kan man inte göra handlingen. Den här visionen var tillräckligt tydlig för att vi alla skulle börja fundera på vägen dit, och det är de handlingsplanerna som tagit oss till hundra. Och dubbel därtill.

Under de senaste tio åren har vi genomfört ett antal större, prestigefyllda projekt så som Avalon och Clarion Post. Vi har byggt Danska Vägen i egen regi och varit medgrundare till föreningen Byggande Arkitekter. Vi har bytt organisation för att anpassa oss till vår egen växtkraft och marknadens behov, och förändrat ägarprinciperna för att säkra en framtid för alla som vill jobba här på lång sikt. I och med det har vi startat en stiftelse som fått möjlighet att finansiera Sveriges första professur i arkitektur och ekonomi, för att utveckla arkitektrollen för alla nyblivna arkitekter. Dessutom har vi satsat på vårt eget fastighetsbolag för att lära oss än mer om hur vi kan vara våra kunders bästa rådgivare genom hela processen. Och det har i sig blivit ett internt utbildningsprogram där några av oss tar klivet till byggande arkitekter och ritar det vi själva bygger. Vilka framgångar!

Nu, 10 år senare, stänger vi snart 2019. Det är inte bara slutet på ett decennium utan också vårt femtionde år som arkitekter. Med stolthet ser jag i backspegeln och med stor nyfikenhet på 2020-talet. Det är mycket som kan och kommer att hända.

Jag ser fram emot att vi äntligen, på riktigt, förlöser vår egen potential och genomför positionsförflyttningen som arkitekter. Vi ska säkerställa att det vi ritar är det som byggs och att det blir en lönsam affär för våra uppdragsgivare. Också digitaliseringens fortsatta utveckling öppnar upp för större engagemang och ansvar. Kanske är vi med och gör själva affären med våra kunder och tar en gemensam risk? Den är en ny relation som legitimerar ett högre värde för arkitektarbetet. Jag vågar säga att det här är en roll som marknaden efterfrågar, och vi är redan där. Därför ska vi bygga mer i egen regi, bland annat hyresrätter som ingen ännu vågat bygga. Bygg- och fastighetsbranschen står inför en strukturomvandling, ingen kan veta exakt hur det kommer att bli, men frågar du mig spår jag mindre utrymme för mellanhänder och större behov av att rationalisera för att få ner kostnader. Där kommer vi ha ett stort försprång kunskap- och erfarenhetsmässigt.

Jag tycker om att se framåt, här finns alla möjligheter.

Låt oss ta chansen att göra nästa årtionde till ett minst lika bra som det nuvarande. Låt oss förändra världen tillsammans. Åtminstone den lilla värld som vi själva verkar i.

Gott nytt 50+

M