Insikter och utsikter

Sedan starten 1969 har vi nyfiket tagit oss an möjligheter och utmaningar. Vi har öppnat blicken mot vår omvärld för att utveckla arkitektens roll, hitta nya samarbetsformer och utmana det standardiserade. Vi har sett branschen förändras men också varit med och drivit på utvecklingen. För vi vet att bara de som vågar tänka nytt fortsätter att utvecklas.

Och det tänker vi göra.

Under vårt jubileumsår utforskar vi aktuella ämnen och delar med oss av insikter och utsikter inför 2020-talet – här på siten, genom seminarier och i dialoger. Målet är ytterligare 50 år av värdeskapande arkitektur, för att tillsammans bygga ett än bättre samhälle.

  Visa artikel

  Utsikt: Den offentliga mötesplatsens betydelse för den sociala hållbarheten

  Av historien lär vi att framtidsspaningar kan träffa mitt i prick men oftast fel. Något som är viktigt att minnas är att framtiden är något vi skapar, genom medvetna och ibland omedvetna val.

  Visa artikel

  Utsikt: Digitalisering gör sjukvården mänskligare

  Vårdarkitekturen utvecklas för att förbättra och effektivisera hälsovården. Semrén & Månssons studio vård förutspår vad framtidens sjukvård kommer att innebära för patienter, sjukvården och arkitekter.

  Visa artikel

  Krönika: Erfarenhet och nyfikenhet är nyckeln

  För tio år sedan, sommaren 2009, sitter jag i min ensamhet och klurar på hur jag vill ha det. Jag är nyss fyllda 50 år och det ger en bra mittlinje för att spana både framåt och bakåt. Valet av plats är densamma som alltid när jag vill tänka långa, sammanhängande tankekedjor – en utvald plats norr om Falkenberg med vacker utsikt över havet.

  Visa artikel

  Ulrika Liss-Daniels om jubileumsåret och framtidsplaner

  I november 2019 fyllde Semrén & Månsson 50 år, en aktningsvärd ålder på ett arkitektkontor. Tidigare i år rekryterades Ulrika Liss-Daniels till den nya tjänsten som VD för Semrén & Månsson Group, med uppdraget att utveckla ett framtidssäkrat erbjudande för hela koncernen. Läs hennes planer för bolagets ytterligare 50 aktiva år i bygg- och fastighetsbranschen.

  Visa artikel

  Utsikt: Stadsbyggnad

  Semrén & Månssons studio stadsbyggnad menar på att det är endast genom samarbete som vi kan skapa de städer och platser vi vill ha i framtiden, det är visionen och värdegrunden man står på.

  Visa artikel

  Krönika: Byggande arkitekter – en framsida utan baksida

  Ett byggprojekt är snårigt att genomföra och byggnormer, regler och överklaganden gör det inte enklare. Byggherrens roll blir allt mer komplex och behovet av en partner som har förståelse för hela affären och erfarenhet från verkligheten blir allt viktigare. Därför bygger vi i egen regi.

  Visa artikel

  Plusarkitektur - ny tjänst utvecklar större värden

  För tre år sen inleddes utveckling av Plusarkitektur - ett nytt arbetssätt som skapar större värden i alla uppdrag där Semrén & Månsson Group anlitas. Nu lanseras tjänsten på allvar mot marknaden och har redan fått fotfäste i ett flertal pågående projekt.

  Visa artikel

  Hallå där Joakim Staaf, projektledare på Västfastigheter

  Semrén & Månsson har lång erfarenhet av att rita vårdbyggnader och hög kompentens inom BIM-projektering. Den digitala utvecklingen har nu gjort det möjligt att sätta människan i centrum för processen på ett helt nytt sätt.

  Visa artikel

  Utsikt: Inredningsbranschens 2020-tal

  Få branscher är så trendkänsliga som inredningsbranschen – därför är det svårt att sia om framtiden. Men får Semrén & Månssons inredningsstudio gissa så är det dessa tendenser som slår igenom starkast under det närmaste decenniet.

  Visa artikel

  Hallå där Sverker C Jagers, Center for Collective Action Research

  Sverker C. Jagers är professor i statsvetenskap och expert på miljöpolitik och hållbar utveckling. Han leder även det tvärvetenskapliga forskningscentret Center for Collective Action Research vid Göteborgs Universitet. Under två välbesökta föreläsningar på Semrén & Månssons kontor i Göteborg och Stockholm delade han med sig av sin senaste forskning.

  Visa artikel

  Hallå där Anna Denell, hållbarhetschef på Vasakronan

  Utsedd till det prestigefyllda priset ”Årets Hållbarhetschef”, med beskrivningen ”innovativ och nytänkande” är Anna Denell, hållbarhetschef på Vasakronan, rätt person att svara på frågor som berör hållbarhet i branschen.

  Visa artikel

  Krönika: Vad definierar egentligen en riktigt bra arkitekt?

  Den frågan har jag ställt mig många gånger, men svaret blir alltid detsamma. En god arkitekt är en holistiker, en person med förmågan att se hur formen, ekonomin och tekniken samverkar för bästa resultat.

  Visa artikel

  Så utvecklas bostadsbranschen det kommande decenniet

  Bostadsbranschen står inför stora utmaningar, men också fullt av spännande möjligheter. Här är trenderna som Semrén & Månssons bostadsstudio – med input från flera beställare – förutspår kommer att påverka vår vardag allra mest.

  Visa artikel

  5 tips som tar hållbarhet från buzzword till praktisk nytta

  Aldrig har det pratats så mycket om hållbarhet som nu. Men tack och lov är det inte bara snack. Lagförslaget om att införa klimatdeklarationer och den första fossilfria förskolan är exempel på steg i rätt riktning.

  Visa artikel

  Hallå där Mark Isitt

  När han i våras mottog det prestigefyllda Kritikerpriset beskrevs han av juryn som ”vass och obekväm för somliga, ögonöppnande och rättfram för andra”.

  Visa artikel

  Värdeskapare sedan 1969

  Sedan starten 1969 har vi nyfiket tagit oss an möjligheter och utmaningar. Vi har öppnat blicken mot vår omvärld för att utveckla arkitektens roll, hitta nya samarbetsformer och utmana det standardiserade.

  Visa artikel

  Hallå där Magnus Kempe, Kairos Future

  Som senior konsult på trend- och omvärldsanalysföretaget Kairos Future har Magnus Kempe stenkoll på hur digitaliseringen påverkar våra liv och sättet vi gör affärer på.

  Visa artikel

  Så bygger vi snabbare, smartare och bättre

  Data spelar en allt mer central roll inom arkitekturen och stadsutvecklingen. Genom att göra designen mätbar får vi insikt i hur den presterar och kan säkerställa att den möter kraven med hjälp av verifierade fakta.

  Visa artikel

  I Ryssland är Semrén & Månsson samhällsutvecklare i stor skala

  Maria Broman är chef för Semrén & Månssons internationella verksamhet. När hon ser tillbaka på de senaste fem åren i Ryssland konstaterar hon att arkitektkontoret inte bara etablerat sig som en stabil aktör på den ryska marknaden, utan även byggt upp en respekt som ett kontor att räkna med.

  Visa artikel

  Hallå där Jacob Torell

  Det visionära fastighetsbolaget Next Step är en återkommande samarbetspartner till Semrén & Månsson, med gemensamma projekt som Nya Hovås och högaktuella GoCo i Mölndal. Vi lät Jacob Torell, vd och medgrundare, dela med sig av bolagets framgångskoncept.

  Visa artikel

  Krönika: 50 år av värdeskapande arkitektur

  Det har gått 50 år sedan norrlandssonen och muraren Per-Rune Semrén startade det arkitektkontor vi idag kallar vår arbetsplats. Men det är långt mer än bara hans efternamn som lever kvar. Per-Rune var en verklig praktiker och med en förståelse för byggherrens affär lyckades han leverera det vi idag benämner som värdeskapande arkitektur.

  Visa artikel

  Experttips: Så kommer du igång med din digitala tvilling

  Det spelar ingen roll vilken verksamhet du driver eller hur stort ditt fastighetsbestånd är. En investering i digital infrastruktur handlar om att öppna upp olika typer av fastigheter och tillgängliggöra dem i stadens övergripande digitala grid – den smarta staden. Det kan jämföras med investeringen att ansluta fastigheter till fibernätverket. Allt börjar med att du adderar en digital tvilling. Se den som den digitala representationen av ditt fastighetsbestånd och arbetet med den som verktyget för optimering och utveckling. Initialt är det själva anslutningen som är central, plattformen som hanterar datan är skalbar för olika behov.

  Visa artikel

  Data – framtidens största fastighetstillgång

  Antalet digitaliserade mätpunkter i en modern fastighet blir allt fler. Inom en inte alltför avlägsen framtid beräknas fastighetens data generera samma, eller till och med högre, värde som den fysiska fastigheten. Det innebär att du måste ta kontroll över dina data idag – annars kommer någon annan göra det.

  Visa artikel

  Insikt: Det är dyrt att bygga – därför måste vi satsa på kvalitet

  Var finns alla nybyggda fyrarummare som en ensamstående tvåbarnsförälder faktiskt har råd med? Och när kommer de där välplanerade, kostnadseffektiva studentbostäderna som alla frågat efter i snart tjugo år? Och varför planerar vi egentligen inte för fler flexibla bostadslösningar som enklare kan anpassas till framtidens okända, ständigt växlande behov?

  Visa artikel

  Experttips: Täta samarbeten som affärsstrategi

  Som utvecklingschef på Semrén & Månsson har Maria Perssons ansvar för att utveckla processer och arbetsflöden med uppdragsgivarens affär i fokus. Målet är skapa högre värden i projekten och möta samhällets behov av bättre arkitektur.

  Visa artikel

  Värdeskapande startar med starka visioner

  Sverige är ett välorganiserat land och vi svenskar älskar ordning och reda. Trots det (eller kanske på grund av det) tar det längre tid och kostar mer pengar att producera nya fastigheter här än någon annanstans i världen. Ligger lösningen i att öppna upp för nya samarbetsformer? Eller handlar det snarare om att ta sig tid att formulera och hålla fast vid en tydlig vision?