Insikter och utsikter

Sedan starten 1969 har vi nyfiket tagit oss an möjligheter och utmaningar. Vi har öppnat blicken mot vår omvärld för att utveckla arkitektens roll, hitta nya samarbetsformer och utmana det standardiserade. Vi har sett branschen förändras men också varit med och drivit på utvecklingen. För vi vet att bara de som vågar tänka nytt fortsätter att utvecklas.

Och det tänker vi göra.

Under vårt jubileumsår utforskar vi aktuella ämnen och delar med oss av insikter och utsikter inför 2020-talet – här på siten, genom seminarier och i dialoger. Målet är ytterligare 50 år av värdeskapande arkitektur, för att tillsammans bygga ett än bättre samhälle.

  Visa artikel

  Värdeskapande startar med starka visioner

  Sverige är ett välorganiserat land och vi svenskar älskar ordning och reda. Trots det (eller kanske på grund av det) tar det längre tid och kostar mer pengar att producera nya fastigheter här än någon annanstans i världen. Ligger lösningen i att öppna upp för nya samarbetsformer? Eller handlar det snarare om att ta sig tid att formulera och hålla fast vid en tydlig vision?

  Visa artikel

  Experttips: Täta samarbeten som affärsstrategi

  Som utvecklingschef på Semrén & Månsson har Maria Perssons ansvar för att utveckla processer och arbetsflöden med uppdragsgivarens affär i fokus. Målet är skapa högre värden i projekten och möta samhällets behov av bättre arkitektur.

  Visa artikel

  Insikt: Det är dyrt att bygga – därför måste vi satsa på kvalitet

  Var finns alla nybyggda fyrarummare som en ensamstående tvåbarnsförälder faktiskt har råd med? Och när kommer de där välplanerade, kostnadseffektiva studentbostäderna som alla frågat efter i snart tjugo år? Och varför planerar vi egentligen inte för fler flexibla bostadslösningar som enklare kan anpassas till framtidens okända, ständigt växlande behov?

  Visa artikel

  Data – framtidens största fastighetstillgång

  Antalet digitaliserade mätpunkter i en modern fastighet blir allt fler. Inom en inte alltför avlägsen framtid beräknas fastighetens data generera samma, eller till och med högre, värde som den fysiska fastigheten. Det innebär att du måste ta kontroll över dina data idag – annars kommer någon annan göra det.

  Visa artikel

  Experttips: Så kommer du igång med din digitala tvilling

  Det spelar ingen roll vilken verksamhet du driver eller hur stort ditt fastighetsbestånd är. En investering i digital infrastruktur handlar om att öppna upp olika typer av fastigheter och tillgängliggöra dem i stadens övergripande digitala grid – den smarta staden. Det kan jämföras med investeringen att ansluta fastigheter till fibernätverket. Allt börjar med att du adderar en digital tvilling. Se den som den digitala representationen av ditt fastighetsbestånd och arbetet med den som verktyget för optimering och utveckling. Initialt är det själva anslutningen som är central, plattformen som hanterar datan är skalbar för olika behov.

  Visa artikel

  Krönika: 50 år av värdeskapande arkitektur

  Det har gått 50 år sedan norrlandssonen och muraren Per-Rune Semrén startade det arkitektkontor vi idag kallar vår arbetsplats. Men det är långt mer än bara hans efternamn som lever kvar. Per-Rune var en verklig praktiker och med en förståelse för byggherrens affär lyckades han leverera det vi idag benämner som värdeskapande arkitektur.

  Visa artikel

  Hallå där Jacob Torell

  Det visionära fastighetsbolaget Next Step är en återkommande samarbetspartner till Semrén & Månsson, med gemensamma projekt som Nya Hovås och högaktuella GoCo i Mölndal. Vi lät Jacob Torell, vd och medgrundare, dela med sig av bolagets framgångskoncept.

  Visa artikel

  Välkommen på frukostföreläsning

  Det här är en föreläsning för dig som vill veta mer om vad man kan – och bör – göra för att hantera alla risker och möjligheter som digitaliseringen inom fastighetsbranschen innebär.

  Visa artikel

  Värdeskapare sedan 1969

  Sedan starten 1969 har vi nyfiket tagit oss an möjligheter och utmaningar. Vi har öppnat blicken mot vår omvärld för att utveckla arkitektens roll, hitta nya samarbetsformer och utmana det standardiserade.